|
| TÜBİTAK Bilim Dergisine Sorulan Sorular | |
| | |
Yazar | Mesaj |
---|
ßy_€L€kTroO Özel Üye
Mesaj Sayısı : 2532 Başarı Puanı : 6556 Rep Puanı : 13 Kayıt tarihi : 15/05/09 Yaş : 34 Nerden : Almanya İş/Hobiler : Öğrenci
| Konu: Geri: TÜBİTAK Bilim Dergisine Sorulan Sorular Çarş. Eyl. 08, 2010 4:22 pm | |
| 2550.) Hücre için gerekli tüm enerji mitokondriden sağlanırken fotosentezde niçin ATP kloroplastta sentezleniyor? (Akif Ak)
2549.) Omega 3 hangi besin maddelerinde bulunur? Teşekkürler. (Cemil Dorukoğlu)
2548.) Olgun virüs partikülleri nasıl oluşur? Virüs ve konakçı arasındaki reaksiyonlar nelerdir? (Onur Melih Altınel)
2547.) Zoologlar tarafından hayvan, botanikçiler tarafından bitki olarak adlandırılan öglena gerçekte bitkimidir yoksa hayvan mıdır? (Engin Vatansever)
2546.) Volvox hücre topluluğu hakkında kısaca bilgi edinmek istiyorum. Derginize daha önce bu konuda, volvox hücre gurubunun bölünerek çoğalması hakkında bir soru sorulmuş. Benim merak ettiğim, volvox hücre topluluğunun beslenme şekli, yaşayabildiği ortam, vs.. Ayrıca bu konu hakkında daha geniş bilgiye ulaşabileceğim web sayfası adresi de önerebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler... (Erdinç Dikbayır)
2545.) Ben lise 1 . sınıf öğrencisiyim . Yardımınıza ihtiyaç duyduğum ve derginizi sürekli takip ettiğimden dolayı size bu mektubu yazıyorum. Kimya dersi ile ilgili olarak; maddelerin ayrıştırılması, iki katı maddenin çözünürlük farkı ile (naftalin ve yemek tuzunun) ayrıştırılması ile ilgili deney düzenli bir ödev hazırlamam gerekiyor. Pek çok kitap ve internet sitesi araştırmama rağmen bu konu ile ilgili yeterli doküman bulamadım. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla.
2544.) Merhaba, size metil ile etil alkolü nasıl ayıracağımı ve alkollü içecekler içindeki alkolün yüzdesini hangi yöntemlerle ölçebileceğimi soruyorum. Teşekkürler. (Emre Sevilmiş)
2543.) Volvox kolonisi, embriyonik gelişimin, morula mı yoksa blastula aşamasında mı kalmaktadır? Elimdeki bir kaynakta morula olduğu yazıyor ama üremesine baktığımda, içe çöken hücrelerin yeni kolonileri oluşturduğu yazıyor, bu durumda içi sıvı ile dolu ise bu blastula olmaz mı? Teşekkürler. (Ayşe Kavacık)
2542.) Mum nasıl üretilir, içindeki maddeler nelerdir ve nasıl yapılır? (Fatih Bilen)
2541.) Plastiklerin yakılması sonucunda ortaya hangi gazlar çıkar ve bu çıkan gazları çökeltme yolları nelerdir? (Esma Kaçar)
2540.) Uzayda dikilen bir bayrak dünyadaki gibi dalgalanır mı? (Ümit Tokuş)
2539.) Ben şu an Diyarbakır'da düz bir lisede matematik öğretmeniyim. Bilim Teknik dergisi 2000 aralık 397. sayısında, sayfa 70'te "Beynin felçli organları iyileştirmesi" şeklinde bir yazı vardı. Ben de 3 yaşında hafif polio geçirdim ve sağ elimde hareket ve kavrama engeli var. Bunu iyileştirmek istiyorum. Yurt içinde veya dışında nereye başvurabilirim? Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim, haberinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Başarılarınızın devamı dileğiyle.. (Serhat Usalp)
2538.) Acaba buz alkol dolu bir kapta mı yoksa su dolu bir kapta mı daha çabuk erir? Nedeni ile birlikte cevabını gönderirseniz çok sevinirim. Teşekkürler. (Serkan Yiğit)
2537.) Devekuşu sahiden de kafasını kumun içine sokar mı? Eğer bunu yapıyorsa hangi durumlarda ve niçin yapıyor? (Cihat Cihan)
2536.) Baz ne demektir? (Sevilay Aşma Kurşunluoğlu)
2535.) Merhaba, sayfadaki Kılıç çiçeğinden bende de bulunmakta. Belirli bir mesafeden sonra büyümesi durmuş olup çoğalma olayı da gerçekleşmedi, bunun için neler yapabilirim? Teşekkürler (Hasan Çakır)
2534.) Canlılarda baskın genler fenotipte gözlenebiliyor, genlerin yarısını anne yarısını babadan aldıkları halde, Van kedilerinde gözler neden iki ayrı renk oluyor, eş baskınlık yada başka bir durum mu var? Bazen insanlarda da farklı iki göz rengi olabiliyor, sebebi nedir acaba? Teşekkürler. (Bahar Akın)
2533.) Ben kimya olimpiyatlarına hazırlanıyorum. İki sorum var. Birincisi 1997 yılında çıkan bir ulusal kimya olimpiyatı sorusu: "Aşağıdakilerden hangisi paramanyetiktir?" Seçenekler: H2, Li2, N2, O2 ve F2. Paramanyetik maddelerin eşleşmemiş elektronu olması gerektiğini biliyorum. Kitaplarda genellikle atomik haldeki elektron dizilişine ait örnekler var. Acaba O2 molekülünün elektron dizilişini yazıp tek elektronun hangisi olduğunu belirtir misiniz? İkincisi;1999 sorusu: Aşağıdakilerden hangi seçeneğin hepsi elementlerin periyodik özellikleridir? a) İyonlaşma enerjisi, elektron ilgisi ve atom ağırlığı. / b) İyonlaşma enerjisi, atom yarıçapı ve atom kütle numarası. / c) Elektron ilgisi, atom yarı çapı ve izotop sayısı. / d) Atom ağırlığı, elektron ilgisi ve nötron sayısı. / e) İyonlaşma enerjisi, elektron ilgisi ve atom yarıçapı. Bunun cevabı hangisi ve neden ? (Özer Lokmacı)
2532.) Periyodik tablo önce Mendelyev tarafından elementlerin atom ağırlıklarına göre hazırlanmıştır. Zamanla Mosely tarafından atom numarasına göre düzenlenmiştir. Buna göre günümüzde kullandığımız periyodik tablo kime mal edilmelidir. Yani bize günümüzdeki periyodik tablo kim tarafından neye göre hazırlanmış veya düzenlenmiştir sorusuna ne karşılık vermeliyiz. Teşekkürler (Alperkaan Kartal)
2531.) Karlı gecelerde gökyüzü ve yerde bulunan kar açık kızıl renkli bir görüntü alıyor.Bu görüntü bacalardan çıkan dumanlardan kaynaklanıp gökyüzünden yere mi yansıyor, yoksa kentin ışığının gece yansıması mı,yoksa başka bir şey mi var? (Onur Yılmaz)
2530.) Lodoslu havalarda neden soba zehirlenmesi olur? Neden poyraz da değil de lodos? Poyraz da lodos gibi sert esemez mi? Bu soruyu liseden beri soruyorum. Hala yanıtını bulamadım. (Gökay Böbek)
2529.) Havanın yoğunluğu nedir? (Ferdi Gizemli)
2528.) Ben kar tanelerinin farklılığının nedenini merak ediyorum. (Emel Candan)
2527.) Kar neden beyaz renklidir? Öğretmenimiz cevabını veremedi. (Merve Yazıcı)
2526.) Hava sıcaklığı, atmosferin üst tabakalarına doğru çıkıldıkça güneşe yakınlaşılmasına rağmen neden azalır? (Özlem Karaoğlu)
2525.) Havadaki karbondioksit miktarı niçin mart ayından sonra artmaya başlıyor ve eylül ayından sonra normale dönüyor. Hava ısındığı için mi karbondioksit miktarı artıyor yoksa karbondioksit miktarı arttığı için mi hava ısınıyor? Bu dengeyi bozan faktör (karbondioksit miktarını) arttıran nedir? (Osman Soydal)
2524.) Franck Hertz deneyin de elektronların cıva buharından geçerken farklı basamaklarda enerji kaybının ortaya çıktığını ve civanın ultraviyole çizgide emisyona uğradığını açıklamışlardır. Hertz deneyinin kuantumu açıklayan bir deney olduğunu nasıl anlarız?
2523.) Merhaba! Omega yağları ile ilgili seminer hazırlamam gerekiyor. Omega yağları nasıl oluyor da kalp rahatsızlıklarına iyi geliyor? Bu olayın vücut içindeki mekanizması nasıl gerçekleşiyor? Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Bu konuyla ilgili ulaşabileceğim mail adresleri varsa ve yardım edersiniz sevinirim. Teşekkürler. (Pervin Güre)
2522.) Yeryüzünde dağlarda yada kaya parçalarında aşınma sonucunda ufalanmalar oluyor rüzgar yağmur ya da çeşitli tabiat olayları sonucu bu ufalanmalara toprak diyoruz. Peki okyanusların dibinde de dağlar var aynı etki sonucu okyanus zeminlerinde neden toprak değil de kum oluşuyor? (Gül Aydan)
2521.) Birbirinin izotopu olan iki atomun atom hacimleri ve iyonlaşma enerjilerinin sayısal değerlerini sormuştum. Daha önce sorulan tüm kimya sorularının cevaplarını gözden geçirdim. Sayısal değer göremedim. 'Hemen hemen aynıdır' gibi cevaplar var. Örneğin karbon-12 ve karbon-14 ya da başka herhangi bir atoma ait atom hacimleri ile 1.,2., ve 3. iyonlaşma enerjilerini belirtirseniz sevinirim. Saygılarımla. (Özer Lokmacı)
2520.) Tüm evren içindeki her şeyle birlikte, bizle, dünyayla, yıldızlarla, bir anda, örneğin yüzde birine küçülse, bunu bilebilir miydik? Bu soruyu sorduğum bir arkadaşım bileceğimizi çünkü ışık hızının değişmeyeceğini söyledi. Foton boyutunun da küçüleceğini düşündüğümüzde ışık hızı yine sabit mi kalacak? Yanıtlarsanız sevinirim. (Oğuz Büyükahraz)
2519.) Merhaba benim sorum şu (Biraz kafa karıştırıcı): Yoğurt yapılırken bir miktar maya kullanılır.Ama mayada yoğurttan meydana gelir. O zaman nasıl ilk olarak yoğurt yapılmıştır. (İbrahim Akın)
2518.) Popüler bilim kitaplarından YILDIZLARIN ZAMANINDA yıldızların büyük bir kısmının 10 güneş kütleli veya daha büyük kütlede olduğunun tahmin edildiği yazılı bu doğru mudur?Birde güneş gibi bir yıldız beyaz cüce olmadan uzaya savurduğu dış katmanları ne oluyor?Onlar tekrar yıldız oluşumunda rol alıyor mu? O zaman yıldız oluşumu tekrar eden bir süreç midir? (Emre ???)
2517.) Kefir tanesinin sağlık için çok faydalı olduğunu duydum. Acaba nerelerde bulunur ve nasıl temin edebiliriz? Ulaşabileceğim bir adres var mı? Yardımcı olursanız sevinirim. (Ayten Yentür)
2516.) Merhaba, ben Anadolu lisesi 1. Sınıf öğrencisiyim. Yeşil bitkilerin ay ışığında fotosentez yapıp yapamayacaklarını merak ediyorum. Bunu deney yaparak incelemek istiyorum sizce bu olay mümkün mü? Bana yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler. (Aslı Nazlı Tokmak)
2515.) Papatya'nın antibakteriyel etkisi var mıdır, var ise yapısında hangi maddeler buna etkilidir? Bu konuda yapılan çalışmalar hangi aşamadadır? Şimdiden teşekkür ederim. (Erkut Demirciler)
2514.) Size sormak istediğim bir soru var "insan cesedi uzayda (özel elbise içinde bile olsa) çürür mü?" umarım cevabımı en kısa sürede öğrenebilirim, saygılarımla. (Mustafa Appak)
2513.) Sorum şampuan eldesi ya da nelerden nasıl elde edildiği veya formülü kimyasal bileşiği çok acil hiçbir yerde bulamıyorum. Karşıma hep sabun çıkıyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılarımla. (Ertuğrul Ertürk)
2512.) Soğuk havalarda, özellikle karlı havalarda neden ****l bir şey tuttuğumuz zaman elimize yapışıyor özellikle merdiven korumalığını tuttuğumuz zaman. Teşekürler. (Hasan Yalçın)
2511.) Örneğin 6x in türevi 6 dır. Ve 6�nın da türevi 0 dır. Türev integralin tersi olduğuna göre 0�ın integrali neden 6 değil de herhangi bir sabit sayı olmak zorundadır? Teşekkürler. (İlker Özbay)
2510.) Balıklar neden yüzme ihtiyacı duyarlar? (Hasan Yiğit)
2509.) Timsahlarda kirli ve temiz kanın su dışında karışmamasına karşın suyun altındayken karışmasının nedeni nedir? (Şenol Cevher)
2508.) Merhabalar. Benim sormak istediğim şey esmer yağ dokusuyla ilgili: insanda çok az bulunan esmer yağ, ilkel hayvanlarda çok daha fazla bulunuyor, bunun bu hayvanlara faydası nedir? (Sezin Hasçalık)
2507.) Bu yoğunluğunuz arasında sizlerden iki konuda daha bilgi isteyeceğim, kusura bakmayın ama çok önemli merak ettiğim ve geniş kaynaklar aradığım konular totipotensi ve flavonoidler. tekrar teşekkürler. (Emel Güneş)
2506.) Van der Waals bağları? Ben lise 3 öğrecisiyim, dönem ödevi olarak aldım bu konuyu yardımcı olursanız sevinirim. (Mert Altınkaynak)
2505.) Merhaba, ben birbirinin izotopu olan iki atomun hacimleri ve iyonlaşma enerjilerinin sayısal değerlerini bilmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler.(Özer Lokmacı)
2504.) Formaldehit ve üre hangi koşullarda etkileştiğinde tutkal oluşur? Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. (Fırat Kamiloğlu)
2503.) İnsan gözü 1000 dpi ile görüyor, peki kaç fps tazeleme ile görüyor? Yani gözün yakalayamadığı kareler var değil mi? (Selçuk Mülazımoğlu)
2502.) Mikro işlemci komutları nelerdir? (Deniz Yıldırım)
2501.) Sürtünmeye maruz kaldığı halde ısınmayacak bir cisim var mı? (Cihat Cihan) | |
| | | ßy_€L€kTroO Özel Üye
Mesaj Sayısı : 2532 Başarı Puanı : 6556 Rep Puanı : 13 Kayıt tarihi : 15/05/09 Yaş : 34 Nerden : Almanya İş/Hobiler : Öğrenci
| Konu: Geri: TÜBİTAK Bilim Dergisine Sorulan Sorular Çarş. Eyl. 08, 2010 4:22 pm | |
| 2600.) Çekirdek bozunmalarında her radyonüklid için belirlenen bir yarı ömür vardır. Bu sürenin sonunda eldeki madde miktarı kesinlikle ve kesinlikle yarıya düşer. Radyoaktif bozunma, G-M sayacında saniyedeki, ya da dakikadaki sayım cinsinden incelendiğinde, rastgele (�random�) olaylar serisi olduğu gözleniyor. Her saniyedeki, ya da her dakikadaki gözlenen sayım sayısı farklı olduğu halde, belirli yarı ömür sonunda nasıl kesin ve değişmez bir sonuç elde ediliyor? Bunu açıklayan bir kanun var mıdır? Teşekkür ederim. (Mehmet Şükrü Adıgül)
2599.) Neden artı ve eksi yükler denmiştir? (Ilgın Şentin)
2598.) Akışkanların hızının arttığı yerde neden basınçları düşüyor ve bunun yeryüzünde çok hızlı giden bir cismin havalanması ile bir ilgisi var mı? Teşekkürler. (Sayım Yağmur)
2597.) Kalori tanımlanırken 1 gram maddenin sıcaklığını 14,5 dereceden 15,5 dereceye çıkarmak için gerekli olan ısı miktarı şeklinde tanımlanmaktadır. Buradaki sayıların 14,5 ve 15,5 olmasının sebebi nedir? (İzzet Koçak)
2596.) Merhaba. Mıknatısın çekim alanı, (manyetik etkisi) ne tür bir maddeden geçmez? Yani örnek verecek olursak; mıknatıs demiri çeker, bu iki maddenin arasına ne koyarsak koyalım, yine de çekiyor. Bu çekimi izole etmek için her hangi bir yalıtkan madde veya kimyasal söz konusu mudur? (Zeynel Özcan)
2595.) Maddelerde iletkenliğin nedenleri ve maddelere göre farklılığının sebepleri nelerdir? (Kemal Candan)
2594.) Ahmet Diskot arkadaşımızın gazların iletkenliği hakkındaki sorusunun cevabını "gazlar elektriği iletmez" şeklinde cevap vermişsiniz. Ben amatör olarak astronomiyle ilgileniyorum ve okuduğum bazı kitaplarda İyonosfer tabakasındaki iyon halindeki gazların yere yakın olan gazlardan daha iletken olduğu söyleniyordu. Tabii Nikola Tesla'nın havadan elektriği başka yere aktardığını da duymuştum. Beni bu konular hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. (Mehmet Fatih Akkuş)
2593.) Işığın basıncı var mıdır? Varsa cisimler üstündeki etkisi nedir? (Samet Bora)
2592.) Merhaba ben kızgın zeytinyağına su damlayınca neden sıçradığını öğrenmek istiyorum. Teşekkürler. (Özlem Arıcı)
2591.) Farklı sıcaklık ve kütledeki sıvıların karıştırıldıktan sonraki son sıcaklığı formül ile nasıl belirlenir? (Erol Gülenç)
2590.) Küre biçimindeki bir mıknatısın kutupları nasıldır? Kürenin merkezinde bir manyetik alan var mıdır? (Şükrü Güler)
2589.) Ben coğrafya öğretmeniyim. Sizden bir konuda bilgi istiyorum. Atmosferdeki iyonosfer tabakasında radyo dalgalarının iletildiğini biliyoruz. Bu radyo frekansları karışmıyor mu? Sesler acaba orada ne kadar kayıtlı kalıyor? Kaydedilmesi mümkün mü? (Ekrem Köse)
2588.) Benzinli otomobil egsozlarından çıkan dumanların renkleri farklı; kimisi siyaha yakın, kimisi renksiz, kimisi de su buharına yakın beyaz renkte. Bu farklılaşmanın nedeni yakıtın iyi yanıp yanmaması ile mi ilgili, yoksa başka nedenleri mi var? (Davut Özlen)
2587.) Efendim nükleer reaktörlerdeki kontrol çubuğu neden bor veya kadmiyumdan yapılıyor? Bir de yavaş ve hızlı nötronlar arasındaki fark nedir? Cevaplarsanız sevinirim, iyi çalışmalar.. (Said Doğan)
2586.) Fabrikalarda dönerek veya hızla ilerleyerek çalışan makinelerden yararlanılarak elde edilen kinetik enerjinin alternatör yardımıyla elektriğe çevrilmesi çok mu zor? Bu mekanizma (yöntem) neden kullanılmıyor? Çok mu maliyetli? Teşekkürler. (Levent Parıldar)
2585.) Bir mıknatısı ikiye ayırdığımızda karşılıklı ayrılmış kısımlar zıt yükle yüklenmiş olurlar, fakat ayrılmış kısımları bir araya getirmeye çalıştığımızda birleşmezler. Acaba bu durumun sebebi nedir? (Mustafa Mısır)
2584.) Bitkisel yağlardan motorin üretiminin basitçe nasıl yapıldığını merak ediyorum. Bana açıklama ve bilgi için kaynak gösterebilir misiniz? Teşekkürler. (Önder Üstün)
2583.) Selam, kolay gelsin. Gerçekten bu kadar soruya cevap vermek kolay değildir. Merak ediyorum asansör sistemlerinde yukarıya çıkarken harcamanız gereken bir elektrik enerjisi var, ama aşağı inerken kazandığınız bir kinetik enerjiye sahipsiniz; bu niçin elektrik veya başka bir enerjisine dönüştürülmüyor? Tamam, yukarı çıkmak için harcadığınızın belki %10'unu ancak elde edersiniz, ama bu azımsanacak bir şey midir bu enerji sıkıntısında? Bir de bu asansörlerin 50-60 katlı binalarda kullanıldığını düşünürsek, bir sebebi olsa gerek. (Kadir Korkmaz)
2582.) Bildiğimiz üzere görünür ışıkla çalışan bilindik mikroskoplar ancak 2000 kez civarında büyütme yapabilirler ve bu bakımdan ayırt edebileceğimiz en küçük uzunluk 500 nm dolaylarındadır. Ancak elektron mikroskoplarında yüksek enerjili elektronların yüzeylerden yansıtılması ya da geçirilmesi ile çok daha yüksek çözünürlüklere ulaşabildiğimiz ise aşikar. Peki neden görece yüksek dalga boyuna sahip fotonlardan oluşan görünür ışıkla bu denli ince hassasiyetteki görüntüleri algılayamıyoruz? (İbrahim Mutlay)
2581.) Ben 3d modelleme, animasyon ve web tasarımı ile uğraştığım için bilgisayar başında uzun saatler geçirmek zorunda kalıyorum. Merak ettiğim; televizyon, monitör vb. elektronik aletlerin yaydıkları radyasyon seviyelerinin insanlara zarar verip vermediği? (Kayacan Akın)
2579.) Ihlamur ve diğer bitki çaylarının yapımında genellikle kurutulmuş bitki yapraklarının kaynatılması tekniği kullanılır. Bu esnada elde ettiğimiz sıvının içerisinde ne gibi maddeler yer alır? Kaynatma süresince suyun renginin koyulaşmasıyla difüzyonun bir alakası var mıdır? (Kuru yaprakların su ile karşılaşmasından doğan difüzyon) Bu olayın hızını ısı ne kadar etkilemektedir? (Emre Yılmaz)
2578.) C dilinde sizeof(int) ile int tipli veri için bellekte kapladığı bayt sayısı 2 olarak öğrenilebiliyor. Malloc(100) ile ayrılan alan uzunluğunun 100 byte olduğu hangi komutla öğrenilir? (Ayten Tunçel)
2577.) Çileğin üzerindeki sarı çiller nedir? (Abdurrahman Şen)
2576.) Vücuda yapılan dövmelerin zararları var mıdır? (Abdurrahman Şen)
2575.) En büyük kuş hangisidir? (Abdurrahman Şen)
2574.) En büyük hayvan nedir? (Abdurrahman Şen)
2573.) Greyfurt neden acıdır, içinde ne tür maddeler vardır. (Abdurrahman Şen)
2572.) Limondan pil yapılır mı? (Abdurrahman Şen)
2571.) Uzaya çıkan ilk hayvan var mıdır, varsa hangisidir, ve ne zaman çıkmıştır? (Abdurrahman Şen)
2570.) İyon yapılı bileşiklerin oluşumu nasıldır ve iyon çeşitleri nelerdir? (Mehmet Yakşan)
2569.) Florun elektronegatifliği klor elementinden büyük olduğu halde neden klor elementinin elektron ilgisi flor elementinden büyüktür? (Erkut Kır)
2568.) Süblimleşme yapan maddelere, naftalinden başka örnek verebilir misiniz? Teşekkürler. (Emrah Soylu)
2567.) Cıvanın sıvı olmasının nedeni nedir? (Emine Güngör)
2566.) Kusura bakmayın belki sorum çok basit gelecek ama arkadaşlar ile uzun uzun tartışmamıza rağmen herkesi ikna edecek bir çözüme ulaşamadık. Soru şu "Bugün hava sıcaklığı 0 derece yarın hava sıcaklığı bugünün 2 katı olacak. Yarın hava kaç derece olur"? (Doruk Şekercioğlu)
2565.) Duman dedektörleri dumanı algıladıktan sonra nasıl bir sistemle ışıklı veya sesli uyarı verebilirler? Şimdiden çok teşekkür ederim. (İpek Unay)
2564.) Çocuğum test çözüyor ama yazılılarda ve sınavlarda kaydırma yapıyor ve zayıf not alıyor. (Keziban Tesbi)
2563.) Öncelikle merhaba, çevremizdeki hayvanları gözlemleyerek insanlık için bir buluş bulabilir miyiz? Teşekkür ederim. (Ahmet Özden)
2562.) Elektronun dalga özelliği gösterdiği olaylar nelerdir? (Bahadır Şahin)
2561.) Nötron atomun merkezinde ne görev yapar? (Jankat Ömür)
2560.) İçi helyum dolu bir balonu otobüsün koltuğuna bağlarsak; otobüs frene bastığında balon öne doğru mu, arkaya doğru mu hareket eder? Neden? (Abdullah Öztürk)
2559.) Sürtünme yüzeyden bağımsız mıdır? Eğer bağımsız ise, neden hızlı araçlarda geniş yüzlü lastikler kullanılıyor? Bisikletlerde ince tekerlerin kullanılmasının sebebi nedir? (Murat Atasever)
2558.) Nm�nin moment, momentin de kuvvet x kuvvet kolu olduğunu biliyorum. Ancak Nm'nin birimi nedir? Bilgilendirebilirseniz sevinirim. (Volkan Öndemir)
2557.) Yeşil bitkiler, ışık enerjisi ile CO2 ve H2O�yu birleştirerek glikoz sentezlemektedir. Kemosentetik bakterilerin de inorganik maddelerin oksidasyonundan açığa çıkan enerjiyi kullanarak CO2 ve H2O�yu birleştirerek glikoz sentezlediği bilinmektedir. Bu bilgilerden yola çıkılarak, Besin sentezinde ışık enerjisinin ve klorofilin kesin olarak gerekli olmadığı, Bakterilerde bu faktörlerin görevini başka moleküllerin üstlendiği açıkça ortadadır. Buna göre; Bakterilerdeki bu görevli moleküller nelerdir? Aynı bilgi doğrultusunda karaciğer hücrelerinde de glikoz sentezi yapılamaz mı? (Sedat Karan)
2556.) Gonozom hakkında bilgi edinmek istiyoruz. (Cenk Tokmak)
2555.) Kertenkele, geyik gibi hayvanlar neden kendi derilerini yerler? Teşekkürler. (Petek Enli)
2554.) Escher desenleri hakkında bilgi ve niçin ana motif olarak beşgen ve daire kullanmaz? Ayrıca tangram bilmecesi hakkında nerden bilgi bulabilirim.Yanıtlarsanız memnun olurum. (Ayşe Karabulut)
2553.) Nisan sayınızdaki bir matematik sorusuna kafam takıldı son durak adlı soruda üç basamaklı bir sayı alıyoruz abc tabi a b c rakam. abc-cba=99(a-c) dir her zaman a büyüktür c olmak şartı ile peki a ve c ardışık rakamlar ise? Soruda bundan bahsetmemiş o zaman sonuç 495 çıkmıyor a=5 c=4 der isek 5b4-4b5=099 olur tersi 990-099=891 (Hakkı Karasipahi)
2552.) Mitoz bölünmenin profaz safhasında eriyen çekirdek ve çekirdek zarı içerisindeki cinsiyeti belirleyen geni bulunduran kalıtım materyalini ( örn: XY ) değiştirerek bunu YY haline soktuğumuzda ve vücudun çoğu yerinde bu işlemi yaparak hatalı mitoz sonucu olan kanser olasılığını sıfıra indirirsek YY kromozomlu birey oluşturabilir miyiz? (Ata ???)
2551.) Kromozomlar neden krossing over yapar? (Can Toktaş) | |
| Konu: Geri: TÜBİTAK Bilim Dergisine Sorulan Sorular Çarş. Eyl. 08, 2010 4:23 pm | |
| 2650.) Sürekli kullanılan üşütme(üşütmüşüm,soğuktan oldu vb.) terimi ile hastalıklar arasında bilimsel olarak açıklanabilecek bir bağlantı var mıdır, soğuk direkt olarak savunma sistemlerimize etki edebilir mi? Bir de annelerimiz, cereyanda kalmamızdan neden bu kadar çok korkar? Teşekkürler. (Durmuş Burgucu)
2649.) Merhaba! Erken yaşta saçın ağarmasının yanıtını biliyorum ama bunu yok edecek bir formül var mı? (Enes Tatar)
2648.) Doğuştan kör olan bir insana renkleri nasıl anlatabiliriz? (Hayati Kayhan)
2647.) Saçın dalgalı yada düz olmasını saçtaki moleküllerin indirgenip yükseltgenmesinden dolayı olduğunu sanıyorum bunun nasıl olduğunu açıklar mısınız? (Selver Karamanoğlu)
2646.) Kavga anında kanımız çekilir, terleriz. Bunun organizmaya bir faydası var mı? Varsa ne? (Burçin ???)
2645.) Kanser hücresinin oluşma sebebi nedir ve beyindeki bir tümör için radyoterapi yararlı olur mu? (Selin ???)
2644.) Fotokopi makinaları radyasyon yayar mı? Hamile bayanların fotokopi makinası kullanması doğru mudur? Fotokopi makinası kullanırken arada belli bir uzaklık bulunması gerekir mi? (Erkan Doğan)
2643.) Zehirlenmelerde (özellikle kimyasal ve gaz zehirlenmeleri-duman,uçucu gazlar vb...) yoğurt veya süt yenmesinin önleyici, etki azaltıcı veya koruyucu bir etkisi var mıdır? Bu tür zehirlenmelere karşı ne tür tedbirler alınmalıdır. (Sinan Sığındı)
2642.) Merhaba, benim merak ettiğim şey kulaklarımız neden çınlar ve bir kulağımız çınlarken ötekine neden çınlama sesi gelmez? Yanıtlarsanız sevinirim. (Tayfun Kara)
2641.) Canlı sınıflarından olan hayvanlardan insanlara herhangi bir organ nakledilebilir mi? (İbrahim Halil Kerkez)
2640.) Hipogonodizm rahatsızlığım var. Sustanon iğne kullanmaktayım yaşım 30 ve testesteron değerlerim normal sınırlar arasında olmasına karşın vücudumda özellikte kolumda kıllanma eksik görünüyor sebebi ne olabilir? Bu durum psikolojimi etkiliyor kendimi gelişimi normal insanlara göre eksik hissediyorum. Lütfen sorumu cevaplayın. Teşekkür ederim. (Ayhan Ak)
2639.) Azotobacter, non-simbiotic bir azot fikse edicidir. Fakat aerob mu? Kemosentetik mi? Merak ediyorum. Teşekkür ederim. (Kübra Atın)
2638.) RNA�nın enzim olarak da görev yaptığını derginizde okudum. Bunu biraz açıklar mısınız? (Cemaleddin Öztürk)
2637.) Mutasyon neden daha çok haploid hücrelerde gerçekleşir? Bir de at ile eşeğin çiftleşmesiyle oluşan katır neden kısır bir canlıdır ? (Göksel Demir)
2636.) İyi günler. Kütleler arası etkileşimler gravitonlarla oluyor diyoruz,peki gravitonun dahi çok çok az bile olsa bir kütlesi yok mu? Eğer varsa, gravitonların da ayrıca sahip olduğu "gravitoncuklar" mı var? (Seydi Yavaş)
2635.) Güneş�in asıl renginin yeşil olduğunu okumuştum. Atmosferimizdeki kırılmalar sonucunda sarı renk olarak algıladığımızı yazmıştı. Güneş�in asıl rengi yeşil mi? teşekkürler.. (Umut Pelitli)
2634.) Benim elimde bir adet teleskop var. Ben bunun mercek kalınlığı, büyütme gücünün ne kadar olduğundan emin değilim. Bunu kendim nasıl olduğunu bulabilir miyim? (Ahmet Alphan Sabancı)
2633.) Merhaba, öğrenmek istediğim şey maddelerin renkli görünmesini sağlayan ışığın renkli görünmesini sağlayan şeyin ne olduğu. Örneğin fizik derslerinde bahsettiğimiz yeşil ışık neden yeşil? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. (Dilek Güngör)
2632.) Kutupayısı, Küçükayı gibi yıldız gruplarından başka yıldız grupları da var mı? Varsa neler? (Selin Alaybeyoğlu)
2631.) Güneş binlerce yıldır yanıyor enerjisini nereden alıyor? Neden yok olup gitmiyor? (Fatih Pınar)
2630.) Arkeologlar buldukları tarihi eserlerin yaşlarını belirlemekte kullandıkları karbon testlerini nasıl yapıyorlar ve bu testler o tarihi eserin yaşını nasıl verebiliyor? (Aysenur Özlü)
2629.) Son günlerde 2012 de Dünya�nın yakınından geçeceği söylenen gezegen doğrumu yoksa asparagas mı!? Eğer doğruysa yaratacağı etkiler doğru mu??? Hepsi doğruysa bizlerin nasıl bir önlem alması gerekir..??? Yoksa her şey bitiyor mu artık....!!!! Cevabınız için şimdiden teşekkürler. (Vedat Ustan)
2628.) Acaba hacı yatmaz hangi prensibe göre çalışıyor? (Lütfi Türkcan)
2627.) Gökyüzünde diğer yıldızlardan daha çok parlayan bir yıldız var. Onun ne olduğu hakkında bilgi almak istiyorum. (Muhammed Geyik)
2626.) Mars'taki Olimpus yanardağı Mars'taki patlamalar sonucu mu oluştu? (Aslıhan Esmer)
2625.) Doğal sayılar kümesi N=(0,1,2,3....) Şeklinde sonsuza kadar gidiyor. Aynı şekilde çift sayılar kümesi de A=(0,2,4,6...) Şeklinde sonsuza kadar gidiyor. Yani ikisinin de eleman sayısı sonsuz. Bu durumda bu iki kümenin eleman sayısı eşittir diyebilir miyiz? Nedeniyle beraber açılarsanız sevinirim. (Özer Lokmacı)
2624.) Merhaba, öncelikle sitenizdeki değerli bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler.Şunu merak ediyorum: bir yazıda örneğin kimya alanında kimyanın mesela %35 oranında çözüldüğünü ama matematiğin %90'na ulaştığı yazıyordu. Bu tam olarak ne demek, yani matematik gerçekten bu oranda mı? Teşekkürler. (Ramazan Yıldız)
2623.) Neden katı maddelerin elektrik akımı iletkenliği ısı ile ters orantılıdır? (Ahmet Gürbüz)
2622.) İnsan vücudu neden iletkendir? (Tolga Bostancı)
2621.) Yanlış bilmiyorsam elekromanyetik dalga elektrik ve manyetik alanın bir bileşkesi olup, birbirlerine dik konumda birinin max. olduğu noktada diğeri min., diğerinin max. olduğu noktadada öteki min. olacak şekilde ilerler. Çevremizde birçok elektromanyatik dalga mevcut; ama biz bunları ne koklayabiliyoruz, ne görebiliyoruz, ne hissedebiliyoruz. Ama varlığını dolaylı olarak (deney düzenek veya aygıtlarla) biliyoruz, misal radyo. Ben şunu merak ediyorum, bu elektromanyetik dalganın şeklini: Bir bilgisayar simülasyonu olsa, bunu nasıl gösterecekti? Işık da bir elektromanyetik dalga: ACABA TIPKI IŞIK GİBİ Mİ İLERLER? Bunu oluşturan elektrik alanının manyetik alanın şekli şemali nasıldır? Mesela mıknatısın çevresine demir tozlarını döküp iki boyutlu olarak gözleyebiliyoruz. Üç boyutlu da yapılabilir belki. Ama sorun onun şeklinden ziyade ilerleyiş teorisi. Yani hani ışığın iki teorisi mevuttu ya, foton ve e.m. dalga şeklinde ilerler. Hadi fotonu anladım; ufacık bir parça, belli bir hızda gitmekte. Ama bu dalgayı tam anlayabilmem için, işte bu manyetik ve elekrik alanın yapısını tam anlamalıyım. Hocalar vektör falan çizip duruyorlar, iki de formül, �al sana cevap� diyorlar. Mühim olan hayal ve meraktır. Şu İngilizceyi bilsem, oturur Maxwell amcamın yazdıklarını okurdum. Ben elektrikçiyim. Bir de şu var; hep manyetik alan yardımı ile kuvvet kazanıyorlar, motorlardan söz ediyorum. Bir de elektrik alandan yararlanarak yapsalar şu motoru, nasıl olur acaba? Bir de değişen bir manyetik alanın elektrik alan yarattığını, değişen manyetik alanın da elektrik alan yarattığını biliyorum. Bu "bir elektrik alanın var olması için illa çevresinde bir yük bulunması gerekmiyor" anlamına gelir mi? Bir de kütle çekimi hakkında bana bilgi yollarsanız çok sevinirim.
2620.) Yanlış bilmiyorsam x ışınları elektronların yörünge atlamaları sonucu oluşuyor. Hangi maddelerin yapılarına müdahale ederek bu sağlanıyor? Biraz daha geniş anlatabilirseniz sevinirim. Ayrıca bu çalışmanızla büyük bir eksikliği dolduruyorsunuz. Sürekliliğini diler teşekkür ederim. (Zeki Alkan)
2619.) Bir emülsiyon kesinlikle ayırma hunisi ile ayrılır mı? Ya özkütleleri aynı olan iki sıvı bir emülsiyon oluşturabilir mi? Şimdiden teşekkür ederim. (Cengiz Ayan)
2618.) Şekil hafızalı alaşımlar hakkında bilgi edinmek istiyorum. (Orçun Gülay)
2617.) Ben karışım problemlerinde kısa bir yol buldum: Karışım miktarı x (değişen miktar/ istenen miktar). Örnek: Tuz oranı %30 olan 900 gr bir tuzlu su karışımının tuz oranını %40'a çıkarmak için kaç gram su buharlaştırmalı? Problem 40/100 = 270/900-x yöntemiyle çözülür ve sonuç 225 çıkar. Bu yöntemle x= 900.10/40 oluyor ve aynı sonuç çıkıyor. Nedeni nedir? Böyle bir şey var mı? (Bilge Temiz)
2616.) Vücuttaki kıllanmanın genetik olduğunu düşünebilir miyiz? Eğer böyle ise bu özelliğin hücrelerdeki gen yapısında var olması gerekir mi? Epilasyonla kıl köklerinin yok edildiği belirtiliyor. Bu durumda hücredeki genetik yapı kıl oluşturmak istemesine karşın kıl kökünün olmaması bir problem yaratır mı? Ya da vücut böyle bir durumda ne yapar? (Serdar Esina)
2615.) Size nane ile ilgili bir sorum olacaktı: Nane niçin ferahlık hissi verir? (Burak Hasırcıoğlu)
2614.) Ben Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğrencisiyim. Katil yosunların (Caulerpa taxifolia) niye yayılımları durdurulamıyor? Diğer deniz canlıları için neden engelleyici etkisi var? Bu türün önüne nasıl geçilebilir? Teşekkür ederim. (Nuri Aydemir)
2612.) Merhaba benim sorum balina ve suda yaşayan diğer memeli hayvanlarla ilgili. Memeli hayvanların özelliği olan süt bezlerinin olması balinalarının da bir özelliği ise acaba balinalar yavrularını sütle beslerler mi? Besliyorlarsa suyun içinde nasıl sütle beslerler? O halde yavrularının sütle beslenmesi insanlarda olduğu gibi belli bir dönem şart mıdır? Teşekkür ederim. (Aslı Tokmak)
2611.) İnsanların üremesinde, anne ve babanın üreme hücrelerinin özelliğine göre çocuğun özellikleri belirlenmektedir. Anne ve baba için etkin olmayan bir özelliğe çocukta rastlanabilmektedir (mi?) bu durum baskınlık-çekiniklik terimlerince açıklanmakta diye biliyorum. Buna göre; 1. Anne ve babanın üreme hücrelerinden her biri farklı özellikler mi taşır? 2. Bu hücreler vücut hücrelerindeki özelliklerden de farklı özellikler mi taşır? 3. Zigotu meydana getiren hücreler içinde baskın çekinik karakterler birlikte mi bulunur? 4. Çekinik ve baskınlık neye göredir. rastlanma olasılığına göre mi yoksa baskın özelliğin çekinik özelliği, tabir yerindeyse, yenebilme özelliğimi yada başka bir kıstas mı? Baskın çekinik iki üreme hücresi birleştiğinde hep baskın hücreler mi özelliği belirler? 5. Önceki soruların cevapları içinde cevabı olabilecek bir soru ama yine de sormak istiyorum: kahverengi göz mavi göze baskın diye biliriz. Öyleyse bazı bölgelerde nasıl halen insanların bu bölgeler kapalı bölgeler olmamasına rağmen, çoğu mavi gözlü olabiliyor? (Muhammed Bulan)
2610.) Merhaba. Mezozom bakterilerin hepsinde bulunan bir yapı mıdır yoksa sadece oksijenli solunum yapan bakterilerde mitokondri görevi yapan bir yapı mıdır? Lütfen yardımcı olur musunuz? Kaynak kitaplarda kesin bir şey söylenmemiş bu konu hakkında. Teşekkür ederim. (Aslı Tokmak)
2609.) Volvoxların yaşam amaçlarını ve canlı hayatı için kazandırdıklarını öğrenebilir miyim? (Nesibe Karabulut)
2608.) Kromozomların eksik veya fazla eşlenmesi sonucu bir çok kalıtsal hastalık oluşuyor.Bunun nedeni nedir ve sağlam bir insanda olma olasılığı ne kadardır? Teşekkür ederim. (Semih Bahadır)
2607.) Merhaba. Sizi kafamı karıştıran bir soru için rahatsız ettim. Acaba bu dünyada ormanlar olmasaydı canlılar denizlerdeki bakteriler sayesinde yaşayabilirler miydi? Teşekkürler. (Semih Bahadır)
2606.) 6 milyar yıldır dünya var, peki dünyadaki atomlar hiç yaşlanmaz mı hiç bir değişikliğe uğramazlar mı? (Uğur Öner)
2605.) Vurgun olayını açıklar mısınız? Yan etkileri nelerdir? Yan etkilerini,sadece su yüzeyinde mi olacağını açıklar mısınız? (Zeynep Akdeniz)
2604.) Sümük neden olur? (Yeşim Gülmez)
2603.) Suyun içinde sesleri duyarız ama hangi yönden geldiğini anlayamayız neden? (Cemal Kesik)
2602.) Günün değişik zamanlarında güneşe bakarak yönleri nasıl bulabiliriz? (Berk Aycan)
2601.) Siyah cisim ışıması hakkında ayrıntılı bilgi rica ediyorum. (Erdem Işık) | |
| Konu: Geri: TÜBİTAK Bilim Dergisine Sorulan Sorular Çarş. Eyl. 08, 2010 4:23 pm | |
| 2700.) Biliyoruz ki: Kuvvet x yol (F.d) bize yapılan işi verir. Bu bir skaler büyüklüktür. Fakat başka bir kuvvet x yol (F.d) momenti vermekte. Bu ise bir vektörel büyüklüktür. Beni sorum; nasıl oluyor da biri skaler, biri vektörel olabiliyor? Cevabınızı bekliyorum. Teşekkürler! (Gürkan Topaloğlu)
2699.) Neden donma noktası aralığı kaynama noktası aralığından daha büyüktür? (İzzet Koçak)
2698.) Kolay gelsin. (+) yüklü bir cisim neden (+) yüklü bir başka cismi itiyor ve neden (-) yüklü bir cismi çekiyor? (Tamer Kavak)
2697.) Merhaba. Benim sorum şu: Buharlaşmayı kolaylaştırabilir miyim? Amacım tuğla üretiminde kurutmayı kolaylaştırmak... Tuğla, üzerine sıcak hava basılarak kurutuluyor. Daha düşük sıcaklıklarda çalışarak veya su yerine başka sıvılar kullanarak, buharlaşma için gereken enerjiyi, ısıyı azaltmak veya süreyi azaltmak mümkün mü? (Ahmet Can)
2696.) Protonun her halde bozunumu 10 üzeri 19 yıl. Bu doğru tesbiti hangi yöntemle bulunduğunu açıklayabilir misiniz? (Veli Doğan)
2695.) Sürtünme katsayısı nasıl hesaplanıyor? (Tolga Belice)
2694.) Merhaba. Evimin alt katına 1,5 tesla ile çalışan tıbbi görüntüleme merkezi açıldı ve bu gibi ışınların bize zararının dokunup dokunmayacağını, varsa uzun vadede ne gibi bir zararının olacağını bilginiz dahilindeyse yazabilir misiniz? Bu gibi yerlerin açılması için izolasyon gerekiyor mu? Ki bu yapılmadı. Bu gibi bilgilere ulaşabilecegim bir kaynak varsa daha da araştırmak isterim, yazarsanız sevinirim. Teşekkürler. (Burçin Önal)
2693.) Temel parçacıklar içerisinde yüksüz parçacıklara rastlıyoruz. Bunun tam tersi, yani kütlesiz, ama yük taşıyan parçacık olabilir mi? Ayrıca parçacıklara kütle kazandırdığı düşünülen Higs Bozonu gibi parçacıklara yük kazandıran böyle temel tanecik olabilir mi? (Oğuzhan Kaşıkçı)
2692.) Su ısıtıcıları çalışırken elimizi suyun içine değdirebilir miyiz? Çarpmazsa neden çarpmaz? Bir de hava elektriği hiç mi iletmez, yoksa çok çok az mı iletir? Çok teşekkürler. (Lütfi Demirel)
2691.) Depremin şiddeti ile büyüklüğü arasındaki fark nedir? (Göktürk Kutluhan)
2690.) Vücudumuzdaki tüm kılların boyu, kalınlığı, rengi vb. gibi özellikler o kılı çıkaran hücrede belirli değerlere sahip olduğu halde, neden jiletle alınan kıllar daha kalın ve gür çıkar? Deri üzerindeki sadece tek bir kıl hedef seçilebilse ve her seferinde sadece bu kıl kesilse devamlı bir sertleşme ve gürleşme olacak mıdır? (Ali Güven)
2689.) Yaprakları kırmızı renkte olan ağaçlar nasıl fotosentez yaparlar? (Fercan Orhan)
2688.) Benim bilgisayarım imac. İnternetten izlemek için birşeyler indirdiğimde .exe dosyası olarak iniyor ve açamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. (Ayşe Özer)
2687.) Kafası kopan bir hamam böceğinin ölümünün sonunda açlıktan olacağını okumuştum. Bu doğru mu ve nasıl oluyor da kafasız olması sadece yemek yeme fonksiyonunu kısıtlıyor? Bir organının kopması onu öldürmüyor?
2686.) Sekiz vezir bir satranç tahtasına birbirini yemeyecek şekilde dizilebilir mi? (Cumhur Öncel)
2685.) Japonya�da yerin 2500 metre derinde bulunan granit kayaçların ısılarından sıcak su elde ediyorlar. İlk önce yer altı haritalarına bakarak granit olan bölgeye 2500 derinliğinde ve 1 metre çapında bir delik açıyorlar ve yerin çatlak haritalarından yararlanılarak aynı ölçütlerde bir delik daha açıyorlar ve bir delikten soğuk suyu verdiğinde su çatlakları izleyerek diğer delikten çıkıyor, tabii ki yer altındaki granit kayaçlarından ısı alarak. Böyle bir proje türkiye�de yapılabilir mi? Nerede yapılabilir? Veya da neden yapılamaz? (Deniz Mekik)
2684.) Merhaba, yeryüzünde iki insan kalsa ve bunlarda üreseler, oluşacak yeni bireylerde anne ve babasının taşımadıkları dış görünümsel özellikler oluşabilir mi? Yani sadece iki insandan bu kadar çeşitlilik olabilir mi? Örneğin; homozigot mavi gözlü iki bireyden kahverengi gözlü birey olabilir mi? Cevaplarsanız sevinirim, iyi çalışmalar... (Volkan Ergün)
2683.) Ökaryot ya da prokaryot canlılarda hücre veya hücrelerin tüm ****bolik faaliyetlerini bir anlığına ya da belli bir süre için durdurabilmek ve o an ya da süre bittiğinde tekrar yaşama döndürmek mümkün müdür? Sorumu yanıtlarsanız sevinirim. (Yusuf Büyükdağ)
2682.) Soğanın köfte pişirilen yeri temizlemede ne gibi etkisi var niçin soğanla sürteriz? (Ferdi Gizemli)
2681.) Aerobik Pseudomonadlar zorunlu aerob olduğu halde nasıl denitrifikasyon yapabiliyorlar; çünkü bunu yapan enzimler oksijen varlığında denatüre olan tiptedir. (Ayşegül Öztürk)
2680.) Soru 12�de demişsiniz ki 21. aminoasit threonin.... Aslında benim yabancı kaynaklardan edindiğim bilgilere göre 21. amino asit seleneocystein�dir. Ayrıca 20-21 tane amino asit yoktur. Bunlar sadece protein sentezine girenlerdir. Yoksa 200 civarında aminoasit vardır. (Fatih Cengiz)
2679.) Soru 422�nin cevabında demişsiniz ki "fındık, fıstık" enzim inhibitörüdür. Yani fındığı ve fıstığı pişirerek mi yiyeceğiz? (Fatih Cengiz)
2678.) Öncelikle teşekkür ediyorum. Ve bir ricam var; lütfen sorumun cevabını acil olarak yollayın. Oksijenli solunum yapan hücrelerde ya mitokondri var ya da mezozom var. Bana bir canlı söyleyebilir misiniz ki o canlı oksijenli solunu yapsın, ama ne mitokondrisi olsun ne de mezozomu. Yani ETS elemanları sitoplazmaya dağılmış olsun.varsa hangi canlı olabilir, prokaryot mu ökaryot mu ? (algler; mavi yeşil algler olabilir mi?) (Fatih Cengiz)
2677.) İnsanların ve hayvanların kullandığı bir iletişim sinyalleri var. Bu insanlarda ise 20 hz-20000 hz arasında değişiyor. Yani duyduğumuz ses sinyalleri. Hayvanların ise kullandığı başka bir sinyal (frekans) var. Peki bitkilerin iletişim ile kullandığı bir sinyal var mı? Ben bunun yanıtını arıyorum. (Kadir Bakırcı)
2676.) Rüzgar gücü ile elektrik üreten bir santral kurmak için hangi araçlar gereklidir ve bu araçları Türkiye'de nereden temin edebiliriz? Bu makineleri üreten firmalar Türkiye'de mevcut mu? Varsa telefon numaralarını öğrenebilir miyiz? (Kerim Aktosun)
2675.) Merhaba. Fotokopilerin zamanla silikleşmesini radyoaktif bir bozunma olarak nitelendirebilir miyiz? Böyleyse tam olarak nedenini öğrenebilir miyim? (Cengiz Ayan)
2674.) Ana sayfanızda üreme klonlama ve dünyamız gibi başlıklar var. Bu bölüme basit bir anlatım tarzı ile, rüzgardan elektrik üretimi, sudan elektrik üretimi, güneş enerjisinin elektrik enerjisine çevrimi gibi konuları, şema ve basit santral üretimleri olarak yerleştiremez misiniz? (Yıldıray Pilint)
2673.) Bir fırıldağı eğik olarak döndürürsek bir süre sonra dik hale geliyor. Neden böyle davranıyor? (Arif Gürbüz)
2672.) Sabun kendisi renkliyken köpüğü neden beyazdır? Teşekkürler. (Burcu Güven)
2671.) Kütle ile ağırlığın farklı özellikler olduğunu biliyorum. Merak ettiğim, tartıda tartıldığımız değerin kütle mi yoksa ağırlık mı olduğu. Eğer ağırlık ise, neden Kg olarak değerlendiriliyor? Ağırlığın birimi newton değil mi? Örneğin 75 Kg olarak okuduğumuz değer, kütlemiz mi yoksa ağırlığımız mı? Yerçekimi ivmesi yükseğe çıktıkça azaldığına göre; yüksek bir dağın tepesinde tartıldığımız zaman yine aynı değeri mi okuruz ve uzayda yerçekimi olmadığına göre, uzayda tartıldığımızda tartı sıfırı mı gösterir? (Mehmet Çakmak)
2670.) Bu soruyu aslında daha önce gönderdim. Ancak sayfa görüntülenemediği için tekrar gönderiyorum. Bir tarağı yüne sürttüğümüzde eksi yükle yüklenir. Bu durumda tarak iletken hale mi gelir? (Murat Tatlı)
2669.) Lazerlerin çalışma prensibi olan, bir atom veya molekülün yaydığı fotonların diğer uyarılmış seviyedeki atom veya molekülleri etkilemesi nasıl gerçekleşiyor? (Oğuzhan Kaşıkçı)
2668.) Merhaba ben elektriğin hızını merak ediyorum. Mesela Türkiye�den Amerika�ya bir kablo çeksek fişi prize taktığımızda karşıdaki lamba ne kadar süre sonra yanar? Saygılarımla. (Kenan Aksu)
2667.) Akım geçen doğrusal telin, halkanın, bobinin merkezindeki manyetik alanın içeriğini, yani kısacası bu konuyu çok merek ediyorum. Yardımlarınız için ise şimdiden teşekkürler. (Gizem Karakurt)
2666.) 5�li koordinasyonda üçgen çift pramit yapıya [CuCl5]3-, kare pramit yapıya da [Ni(CN)5]3- örnek olarak verilebilir. Bunların ikisinin de d orbitallerinde 5 elektron olmasına rağmen, neden farklı geometrilerdedirler? (Selver Karamanoğlu)
2665.) Pilin kutupları arasındaki gerilimle, elektronlara verilen enerji arasında bir ilişki var mıdır? Teşekkürler. (Merve Sağlam)
2664.) Hidrojen bombası şu an için uranyum bombasının patlamasından çıkan enerjiyle tetikleniyor. Ama Nagazaki ve Hiroşimaya atom bombası atıldığında doğadaki hidrojenler tetiklenmedi. Zekam elverdikçe cevabını bulmaya çalıstım. Nedeni uygun çarpışma olmaması, doğada hidrojenin bol olmaması ve tepkime verme eğilimlerinin döteryum ve trityuma göre az olması. Ama hiç bir kimya öğretmeni cevaplayamadı. Yukarıdakiler benim kendimi tatmin etmek için verdiğim cevaplar, ama bunlar da yetmedi. Başka bir nedeni olabilir mi? (Turgay Köroğlu)
2663.) Öncelikle böyle bir köşe yaptığınız için teşekkürler. Benim sorum atomla ilgili. Elektronların atom yörüngesindeki yer değiştirmeleri sonucunda ışıma gerçekleşiyor. Peki bu ışımanın kaynağı nedir? Yani elektron yer değiştirdiğinde herhangibir kütle kaybı oluyor mu ki ışın oluşuyor? Yoksa çevredeki foton benzeri parçacıklara bir yönlendirme yaptırımı mı oluyor acaba? Değerli bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız çok mutlu oluruz. Teşekkürler... (Melih Yazıcı)
2662.) Aynı ilk hıza sahip iki silahtan biri yivli biri yivsiz atılan mermilerin yaptığı tahribat hangisinde fazla olur? Neden? (Münesser Düzgen)
2661.) Kullanılan yapıştırıcılar yapışırken kimyasal mı, fiziksel bağ mı oluşturuyor? (Yunus Özörnek)
2660.) Mıknatısta manyetik kuvvet çizgilerinin nasıl oluştuğunu ve uçlarında kutuplanma varken neden orta bölgede manyetizmanın 0 olduğunu yanıtlarsanız sevinirim. (Mustafa Atasever)
2659.) Ben heyecanlıyım da çok titriyorum bunun nedeni nedir? Bunu engelleyecek bir yol, yöntem var mı? Teşekkürler. (Melike Efe)
2658.) Annemde yaklaşık sekiz yıldır bel fıtığı oluşmuş durumda ssk hastahanesi doktorları bu teşhisi koydular şimdi bu hastalığın tedavisi mümkün mü ne şekilde tedavi edilecek? (Eşref Beyazköy)
2657.) Ölü insanların karınları bir müddet sonra neden şişer? Şimdiden sağ olun. (Yasin Tarım)
2656.) İnsanlar neden "hamlama" diye tabir edilen ağrıları, hedef kasta yoğun olarak yapılan egzersizden hemen sonra değil de bir gün sonra hissederler? (D. Gönen)
2655.) Ben öğrenciyim ocak ayında manik depresif tanısı aldım şimdi lituril tedavisi alıyorum. Sorum, acaba bu tedaviyi ömür boyu alacak mıyım? (Elvan Myumyun)
2654.) Bisikletin cinsel bölgede baskı yarattığı için erkeklerde çeşitli cinsel sorunlara yol açtığını duymuştum bu doğru mu?
2653.) Çocukluğumda absens epilepsi nöbeti dolayısıyla sekiz yıl ilaç (tegratol) tedavisi gördüm. On küsur yıldır nöbet geçirmedim.tedavim de çok uzun yıllar önce bitti. Ancak epilepsinin hayatın ileri yıllarında yeniden ortaya çıkma riski var mıdır? Varsa oranı nedir ve neye bağlıdır. Teşekkürler. (Emrah Bakkaloğlu)
2652.) Kafa şekillendirme ameliyatı yaptıracağım. Sizce Türkiye�de bu ameliyatı gönül rahatlığıyla yaptırabilir miyim, yoksa yurt dışı mı daha iyi? Yardımcı olursanız çok sevinirim. (Murat Atmaca)
2651.) Bir arkadaşım sıcak havada insan kaslarının daha iyi gelişeceğini söylüyor, bu konuda bizi aydınlatır mısınız? (Fatih Balı) | |
| 2750.) Bir dinamonun ürettiği elektriğin gerilimi, akım şiddeti ve gücü hangi faktörlere bağlıdır? Dinamonun çıkış değerlerini istenilen değerlere getirebilmek için ne yapılmalıdır? Tek başına bir dinamonun veremediği gerilim, akım şiddeti ve gücü bir kaç dinamoyla nasıl sağlarız? (Atilla Karaer)
2749.) Elektrikte İ=V/R. Devrede direnç olmadığında (R=0) İ=V/0 olduğundan, akım sonsuz (ya da tanımsız) mu oluyor? (Kemal Yurtgezen)
2748.) İki katı maddeyi birbirine vurduğumuzda neden ses çıkar? Bir sıvıyı diğer sıvının üstüne döktüğümüzde neden ses çıkar? Bir çubuğu havada hızlı hareket ettirdiğimizde neden ses çıkar? Bunlar maddenin atomik yapısına göre değişir mi? Ve sorduğum 3 soruda oluşan seslerin dalga boyları farklı mıdır? Kısaca sesin doğasını açıklar mısınız? (Murat Kurt)
2747.) Matematiksel olarak bir karınca hergün gittiği yolu yarıya düşürürse, bir süre sonre sonra 0 olacağı söyleniyor. Eğer bu doğruysa radyoaktif maddelerin yarılanmasında niçin kütle 0 olmuyor? Saygılarımla. (Halimcan Yazar)
2746.) Merhaba; Dinamo yapmaya çalışıyorum. İki tane motorun dönen demirlerinin uçlarını birbirine bağladım. Birine enerji verince diğeri de dönüyor. Ama diğer dönen motordan da enerji çıkması lazım değil mi? Dinamo yapmış olmuyor muyum? Ama bisiklet dinamosuna baktım +, - uçları yok. Dinamodan tek tel çıkıyor. Nasıl olduğunu anlamadım. Bir şema varsa mailime atar mısınız? Nasıl yapacağımı anlatırsanız sevinirim. Saygılarımla. (Hakan Aslan)
2745.) Dışarıdan hiçbir enerji verilmeden 54 gün döndüğü iddia edilen dreffyreus tekerinin, herhangi bir olağanüstü yasaya bağlı olmadan, enerjinin korunumu kanununu ihlal etmeden nasıl çalışabileceğini görüşlerinize sunuyorum. Bir ön bilgi olarak evlerde kullandığımız tüp gazlardan biraz bahsetmek istiyorum. Tüp içerisinde bulunan sıvı propan, ortam sıcaklığından dolayı buharlaşarak tüpün üst tarafını gaz olarak doldurur. Propanın buharlaşması tüp içerisindeki basıncın belli bir seviyeye ulaşmasına kadar devam eder. Tüpün iç basıncı bu seviyeye ulaştığında, buharlaşma hızı çok düşer, ama durmaz. Bu noktadan itibaren üst taraftaki gaz, dışarıya ısı attıkça sıvılaşmaya başlar ve kısmen iç basıncın düşmesine yol açar, yani (iç basınç) kritik seviyenin altına iner. Basıncın düşmesiyle, buharlaşma tekrar kaldığı yerden devam eder. Kapalı sistemlerde sıvı-gaz-sıvı dönüşümü kritik basınç seviyesinin civarında, ısı transferinin eşliğinde sürekli olarak yukarda anlatıldığı gibi devam eder. Gaz tarafından dışarı atılan ısı yine çevreden sıvı tarafından geri alınarak, bu sürecin devam etmesine sebep olur. Burada bir şeye daha işaret etmek istiyorum. Buharlaşma anında sıvı propan soğur. Çünkü buharlaşma için gerekli olan enerji sıvı propandan sağlanır. Soğuyan sıvı propan ise çevreden ısı almaya başlar. Bu anlamda evlerde kullandığımız tüp gazların sürekli olarak, aşağıdan yukarıya doğru ısı transferi yaptığını söyleyebiliriz. Dreffyreus'un tekerinde de böyle bir sıvı-gaz-sıvı dönüşümünün gerçekleştirilmesiyle mekanik hareketin sağlandığını düşünüyorum. Aşağıdaki şekildeki piston buharlaşmanın etkisiyle oluşan basınçtan dolayı yukarı doğru hareket eder. Tam üst noktaya geldiğinde bir miktar buharın kaçmasına müsaade edilecek şekilde bırakılmış olan aralıktan, dışarıdaki tekerin içerisine buharın geçmesi sağlanır. Bu esnada iç basınç düşeceğinden, piston tekrar aşağı doğru inmeye başlayacaktır. Pistonun ilk hareketinden dolayı tekerlek dönmeye başlayacağından, piston aşağı inerken de tekerin ataletinden yararlanacaktır. Yani pistonun hareketi yukarı doğru gaz, aşağı doğru ise tekerin ataletiyle sağlanmaktadır. Bu şekilde pistonun aşağı yukarı hareketiyle tekerin iç kısmı gaz ile dolacak ve sistem dengeye gelerek, yani pistonun altındaki ve üstündeki basınçlar eşit seviyeye ulaşarak, durmasına sebep olacaktır. Eğer tekerin içindeki gazı soğutarak iç basıncının düşmesi sağlanırsa denge bozulmuş olacağından, pistonun hareket etmesi mümkün kılınabilir. Bu yüzden dreffyreus soğutma işini gerçeklestirmek için büyükçe ve dönen bir tekerlek kullanmış. Tekerin yüzey alanı büyük tutularak dışarı ısı atması kolaylaştırılmış. Teker içerisindeki gazın dışarı ısı attıkça sıvılaşarak, borular sayesinde tekrar geri dönüşü sağlanmıştır. Tıpkı tüp gazlardaki(ne benzer bir) sıvı-gaz-sıvı dönüşümü burada da gerçekleşmektedir. Ben bu projede teker içerisindeki gazı soğutup yoğuşturmak ve aynı zamanda ısı geri kazanı(mını sağlamak) için, sıvı propanın bulunduğu kısmı, alt taraftan bir boru aracılığıyla tekerin merkezine, yani yoğuşmanın gerçekleştiği yere birleştirdim. Böylelikle piston aşağı doğru inerken, içerideki basıncın artmasından dolayı, bir miktar soğuk sıvı propanın yukarı doğru çıkarak gazı soğutması ve ısı geri kazanımı olarak pistonun bulunduğu kısma dökülmesi sağlanmıştır. Teker tarafindan dışarı atılacak olan ısının bir kısmı tekrardan sisteme kazandırılmıştır. Bilgi notu: Sıvı halde bulunan propan, freon türü elementler normal atmosfer basıncında SIFIR derecede dahi buharlaşabilmektedir. (Ercan Meydan, Hacer Erar)
2743.) İlk önce böyle bir site ve mükemmel bir yayın olan derginiz için teşekkür ederim. Soru süperiletkenlikle ilgili. Daha önceki soru ve cevapları inceledim. Cooper çiftlerinin iletken içerisinde enerji kaybetmeden ve diğer çiftlere çarpmadan hareket ettiğini söylemişsiniz. Merak ettiğim bu çiftler oluşurken aralarında bir momentum veya enerji değişimi olup olmadığı. Çünkü elektronlar atom içinde farklı enerji seviyelerinde bulunuyorlar, bu durumda çifti oluşturan elektronların da enerjileri farklı olmalı dolayısıyla Cooper çiftleri farklı enerjilerde hareket ediyor. Bu durumda çarpışmama ve enerjilerinin değişmemesi nasıl gerçekleşiyor? İkinci sorum neden bütün maddeler süperiletken olarak kullanılamıyor? Hangi maddeler daha uygun ve bu nasıl belirleniyor? Son olarak sözü edilen kritik sıcaklık bütün süperiletkenler için sabit mi, sabit ise neden? Bir ayırt edici özellik olabilir mi? Bu sıcaklık kaç derece ve neden bu sıcaklıkta normal bir ****le dönüşüyor? (Deniz Kadir Takcı)
2742.) İyi günler.. Bir kedinin sırtına bir tereyağlı ekmek bağlayıp bir gökdelenden aşağıya bırakırsak, kedi neden yere düşmez? (Onur Bal)
2741.) Vitiligo rahatsızlığının pigment maddelerini yapan yapıların görevlerini yapmamasından ortaya çıktığını öğrendim. Bu yapıların görevini yapabilmesi için nasıl uyarmalıyız. Görevini yapmamasının sebebi ne olabilir? (Gökçen Kolaş)
2740.) Ben 1 yaşındayken rahatsızlanmışım,çok yüksek ateşim olmuş.bunun üzerine ateş düşürücü bir iğne yapmışlar,ardından ateş düşmüş ama her iki bacak tutmamaya başlamış.bundan sonra yapılan tedaviler sonucu kısmi anlamda bir düzelme olsa da şimdilik sol ayakta bir polio sekelilik durumu söz konusu,tedavim için yapmam gerekenler var mı varsa nelerdir.yaklaşık 15 yıldır tedaviye ara vermek zorunda kaldım o nedenle yeni gelişmeler hakkında bihaberim.bu konuda bir gelişme varsa ve beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum. Selamlar. (Zafer Acar)
2739.) Hayırlı günler. İlk önce tüm bilim-teknik ekibine bu güzel hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimi iletiyorum. Benim tüm yeni doğan bebeklerde şahit olduğum fakat çözemediğim bir durum var şöyle ki: hepimiz biliyoruz ki yeni doğan bebekler annelerinden süt emerken aynı anda hem içme işini hem de nefes alma işini rahatlıkla gerçekleştiriyorlar, fakat aynı şeyi biz yetişkinler denediğimizde boğuluyoruz. Acaba bebekler bunu nasıl beceriyorlar? (Özgür Nizam)
2738.) Hücre yüzeyinde bulunan antijenlerin saptanabildiğini biliyoruz. Bunların membrandan uzaklaştırılması mümkün müdür? İnvitro-invivo? (Hakan Ersoy)
2737.) Fazla geğirmenin sebebi nedir? (Ali Mehrali)
2736.) Ben Kıbrıs'tan mesaj gönderiyorum. Derginizde kök hücre ile ilgili yayınladığınız haberleri takip diyorum çünkü şizofreni hastasıyım ve derdime deva bekliyorum. Kök hücre çalışmaları şizofreni konusunda ne aşamada ve çalışmaların bitirilerek tedaviye ne zaman başlanabilir?
2735.) Klinefelter sendromunun tedavisi var mıdır? Tamamen geçer mi. Çocuk sahibi olabilirler mi? (Emine Üçel)
2734.) Ben 16 yaşındayım ve boyum 1.70. Boyumun 10 cm veya daha fazla uzamasını istiyorum. Böyle bir şey mümkün mü? Mümkünse neler yapmalıyım? (Ahmet Abbasoğlu)
2733.) Oğlum 4yaşında ve absans epilepsi teşhisi konuldu. 2 aydır depakin 200 kullanıyoruz. İlaçla nöbetleri durdurunca ilaç kesilir ise nöbetler tekrarlar mı? Büyük epilepsi nöbetlerine çevirir mi? (Hatice Erenoğlu)
2732.) Benim sorum güvercinler hakkında: nasıl takla atıyorlar ve takla atmalarının sebebi nedir? Bir yaşam biçimimi yoksa genlerine yerleşmiş bir gen mi? İlginizden dolayı şimdiden teşekkür ederim. (Ali Karakuş)
2731.) 0'a bölmek neden sonsuz... lise ve ünv. matematik hocalarım hep farklı ve akılcı matematik görüşümün olduğunu söylediler... ama ben bir türlü şu bir sayıyı 0'a bölmenin neden sonsuz olduğunu kavrayamadım... işe matematik yönünden değil de felsefi bir şekilde baktığımda herhangi bir şeyin içinde kaç tane hiç var demek gibi.. yani bir elmanın içinde kaç tane hiç var.. yada bunu kaç tane hiç bir elma eder şeklinde değiştirelim... bir şey değişmez... elmanın içinde hiç, hiç yok.. yani sıfır... 8/0 = 0 veya x/0 = 0.. 8 içinde hiç 0 yok... bundan daha açık ne olabilir... 0'a bölünmenin sonsuz oluşunu ispatlamanız mümkün mü... hem matematiksel hem de mümkünse felsefi olarak.. mesela bu konuda başka bir izlenimim ve kendimce ispatım var.. herhangi bir cisim hızı ışık hızına yaklaştıkça kütlesi artıyor.. ama ışık hızına geldiğinde formül gereği (0'a bölünmeden dolayı) sonsuz oluyor.. fizik bunu belirsiz olarak söylüyor (gerçi matematik de bazen böle tabir ediyor)... gerçi bu formüle göre ışık hızı geçilemiyor.. neyse bu başka bir konu... sonuçta liseden beri yaklaşık 10 yıldır 0'a bölünmenin ispatını merak ettim.. yardımcı olursanız sevinirim... (Umut Çınar)
2730.) "Persek" kelimesi türkçe mi Ermenice mi? Bu soruya cevap arıyorum. Teşekkürler. (Süreyya Doğan)
2729.) Efsanelerin çıkış noktası nedir? Efsaneler mübalağa veya uydurma sanatı mı yoksa gerçek payı var mı? (Göktürk Kutluhan)
2728.) Çakmak ve kibritin kimler tarafından bulunduğunu ve hangisinin daha önce bulunduğunu öğrenmek istiyorum. (Erkan Arin)
2727.) Çember şeklinde bir anten yapmak istiyorum. Merak ettiğim bu çemberin herhangi bir alanına giden sinyallerin bir odak noktasından yansıma şansları var mı? (Ahmet Can)
2726.) Çeliğin özkütlesi nedir? (Ahmet İnanç)
2725.) Kolay gelsin, geçen geceki fırtınada her şimşek çaktığında sokakta park halindeki bir arabanın alarmının çalıştığını farkettim. Bu olay 10-15 defa tekrar etti. Şiddetli gök gürültüsünden olamazdı. Zira şimşek ile alarmın çalışması eş zamanlı olurken, gök gürültüsü çok sonra duyuluyordu. Acaba manyetik alanlarla ilgisi olabilir mi? Teşekkürler. (Uğur Kaynakçı)
2724.) Türkiye Nükleer Enerjide nerede? Bu konudaki bilgisi, yetişmiş insan kapasitesi nedir? (Bahadır Arslan)
2723.) Öncelikle editörlük yaptığınız derginin Türkiye için ne kadar önemli bir dergi olduğunun bilincinde olduğunuz için sizi tebrik eder ve teşekkür ederim. Bilim ve Teknik dergisi Türkiye için son derece önemli çünkü; kulvarında tek ve üslendiği görev çok hayati. Aklıma geliveren bir soru için yazıyorum size ve bunun uzmanının hangi bilim dalından olabileceğine karar veremediğim için size yazmayı tercih ettim. Ben elektriği nasıl tanımlamamız gerektiğini öğrenmek istiyorum. Elektriğin yapısının ne olduğunu elbette bilen yok. Ama elektriği soyut diye mi tanımlamamız gerekiyor, yoksa somut diye mi tanımlamamız gerekiyor? Bize öğretilen soyut ve somut tanımlamalarının ikisine de tam olarak uymuyor, ama ikisinden de bir şeyler içeriyor. Ben biraz maddeci biri olduğumdan, birşeyin somut olması için elle tutulup gözle görülmesi, en az 3 boyutunun olması ve etkilerinin hissedilir olması gerektiğini düşünüyorum. Elektriğin etkilerini hissedebildiğimize ve onu ölçebildiğimize göre, bu anlamda somut sıfatları taşıyor. Oysa ki ona dokunamıyoruz, göremiyoruz ve uzayda bir yer kaplamıyor. Bu anlamda da soyut sıfatları taşıyor. Sizce elektrik soyut mudur, yoksa somut mudur? Soyut ya da somut olmasının ispatı nedir? İlginize şimdiden teşekkürler. (Melih)
2722.) Nötr bir cisim etki ile elektriklendiğinde cisimde eksi yükler bir tarafa, artı yükler bir tarafa gitmiş gibi hep şematize edilir. Mikro boyutta elektron ve protonlar bu şekilde ayrılabilir mi? Eğer ayrılırsa maddenin kimyasal yapısı bozulmaz mı? Teşekkürler. (İrem Eldem)
2721.) Ağırlığı olan bir demir bilye yüksekten serbest düşmeye bırakıldığında yere düşene kadar sürekli hızlanır mı, yoksa belli bir mesafeden sonra sabit bir hıza ulaşıp bu hızla mı yere düşer? (Hakan Arslan)
2720.) Afrika�da kızların 9-10 yaşında, İskandinavya�da 17-18 yaşında ergenlik çağına girmelerinin sebebi nedir? (Göktürk Kutluhan)
2719.) Neden soğan acı veya acı olmayan olarak iki grupta inceleniyor? Acı tadı veren ne? Ayrıca soğan donduğunda neden acı iken acı olmayan hale geliyor. Acı hissi veren bir enzim mi de soğukta çalışması duruyor? Aynı şekilde pişirilince de.. Teşekkürler. (Ali Kemal Eke)
2718.) Katırın kromozom sayısı kaçtır? Kısır olmasının sebebinin bununla bir ilgisi var mı? Ayrıca cinsiyet olarak hem dişisi hem erkeği olur mu? (Hasret Ercişli)
2717.) Zencilerin rengi neden siyahtır sorusuna güneş ışığının etkisiyle bir süreç sonucunda bu özelliğin benimsendiğini gen havuzuna yerleştiğini ve ırkların temel özelliklerini şekillendirdiğini yazmışsınız. Şunu merak ediyorum: Süresinin fazlalığını göz önüne alsak da dış etkenler genlerimizi değiştirebilir mi? (Hasret Ercişli)
2716.) İnsanların siyah göze sahip olma olasılığı nedir? Ya da imkansız mıdır? (Emrah İnan)
2715.) Kurbağada kan karışır ama neden ölmez? (Sıla Severim)
2714.) Atmosferde azot oranı bu kadar yüksekken neden doğrudan atmosferik azotu kullanabilen bir bitki yok? (Sıla Severim)
2713.) Kadınların birden fazla çocuğa hamile kalması(ikiz,üçüz vb) nasıl gerçekleşmektedir? Spermin birden fazla yumurtayı döllemesiyle bu olay gerçekleşmekte midir? (Göktürk Kutluhan)
2712.) Siyah ırkla beyaz ırkın çaprazlanmasında her zaman siyah ırk baskın mıdır? Baba beyaz olsa da çocuk siyah veya melez mi olur? (Göktürk Kutluhan)
2711.) Selam Bilim Teknik. Eğer bir maddeye(cisme)ışık hızını aldırabilecek gücümüz olsaydı madde o hıza ulaştığı zaman maddeye ne olurdu? (Halimcan Yazar)
2710.) Ben ilköğretim mat. öğrt. öğrencisiyim. Sorum: Kesirlerde toplama işleminde payda eşitlenirken, çarpmada eşitlenmez bunu ilköğretim öğrencilerine nasıl anlatabilirim? Sözel ifade ile lütfen. (Murat Öntürk)
2709.) Merhaba kolay gelsin. Benim sorum kopyalamayla ilgili. Bildiğiniz üzere şu sıralarda insan kopyalamayla uğraşıyor bilim adamları. Merak ettiğim konu; kopya insanın parmak izleri ile DNA'sı aynımı. Yani birbirinden farklı olabilir mi yoksa her şeyiyle aynı mı bu insanlar? Şimdiden teşekkürler kolay gelsin. (Ersin Doğan)
2708.) Kan örneğiyle klonlama mümkün mü? Mümkünse nasıl oluyor? (Eda Erata)
2707.) Doğu Karadeniz Bölgesi çok yağışlı geçtiği için toprak çok yumuşak olmakda ve sık sık heyelan olaylarına rastlanmaktadır. Fakat Doğu Karadeniz Bölgesi sık ormanlardan oluşmaktadır. Ağaçlar heyelan oluşumunu niçin önleyememektedir? Heyelan oluşumunu önlemek için dikilmesi en müsait ağaç hangisidir? (Göktürk Kutluhan)
2706.) Asit su tepkimesiyle kalorifer kazanındaki suyun ısınmasını sağlayabilir miyiz? (Deniz Mekik)
2705.) Ben 5.sınıf öğrencisiyim ve size iki soru sormak istiyorum: 1) Kuvvet cisimlerin kütlelerini değiştirir mi? 2) Kuvvet cisimlerin hacimlerini değiştirir mi? Çok teşekkür ederim. (Çağla Çiftçi)
2704.) Kitaplardan içten yanmalı motorun veriminin %15, termik santrallerin verimininse %35 olduğunu okudum. Motorda yakıtın yüksek basınç altında daha fazla oksijen ile yakıldığı, termik santrallerde ise kazanda yakıldığı göz önünde bulundurulursa motorun veriminin daha yüksek olması gerekmez mi? Bir motorun ne kadar verimle çalıştığı nasıl belirlenir? (Mehmet Ali Demir)
2703.) Üzerinden I(f) alternatif akımı taşıyan bir bakır teli uzunlamasına, eşit kesitlerde ikiye bölerek paralel hale getirirsek, üzerindeki akım da telin kesidi ile orantılı olarak ikiye bölünür. I(f)=I1(f)+I2(f). Telin paralel hale getirip arasını açtığımız kısmında oluşan manyetik ve elektrik alanları teller üzerinde kuvvetler oluşturur. Üzerinden (-) yük akan iki tel birbirini itmesi gerekirken sağ el kuralına göre manyetik kuvvetler iki teli birbirine doğru çekmektedir. Bu durumda (-) yüklü iki telin birbirini itme kuvveti manyetik kuvvetlere göre çok daha azdır sonucu mu çıkmaktadır? Elektrik ve manyetik alanlar ile oluşan kuvvetleri açıklamanız dileği ile çok teşekkür ederim. (Vedat Voski)
2702.) Ben çanak antene ayna yerleştirip güneşten gelen ışınları bir yerde toplamak ve o ışınlardan elektrik elde etmek istiyorum. O ışınları nasıl elektriğe dönüştürürüm? (Alper Nalbant)
2701.) Bir sesi yok etmek; sesin kaynağına doğru aynı sesin 180 derece faz farkı olacak şekilde göndermekle olabilir mi? (Ferit Darcan) | |
| 2800.) Ağız kokusu tedavisi olan bir hastalık mı? Sebepleri nelerdir? Hangi doktorlar bu konunun uzmanıdır? Diş hekimlerinin hepsi bu hastalıkla ilgili testler yapıyorlar mı? Teşekkür ederim.
2799.) Günümüzde yaşlanmayı önleyici ilaçlar bulunmakta mıdır? İnsan genç kalabilmek için neler yapabilir? Özellikle cildin kırışmaması için (kozmetikler hariç) neler yapılabilir?(Yade Erenus )
2798.) Ben renk körüyüm. Modern tıpta çaresi var mı? (Kaan Aksun )
2797.) Yaptığım deneylerle sık sık klor gazına maruz kalıyorum ve şiddetli baş ağrısı çekiyorum. Bazen ciddi zehirlenmelerle karşılaşıyorum. Gaz maskesinden başka öneriniz var mı? Teşekkür ederim. (İsmail Çelik )
2796.) 11.08.1999 yılında Amasya'dan güneş tutulmasını izledim. Gözlerimde şimdi problemler var. Bunun daha net bilgisini nereden alabilirim. .
2795.) Kafatasında kırık veya çatlak olan bir insan ne kadar uzun yaşayabilir ve bu durumu anlamayabilir mi?
2794.) Kansızlığın tedavisinde kullanılacak meyve,sebze ve besinler nelerdir?(Göktürk Kutluhan )
2793.) Bitkisel hayat nedir? (Göktürk Kutluhan )
2792.) Ben 18 yaşındayım, erkeklerde kemik uçlarının 20-21 yaşına kadar kapanmadığını biliyorum ve boyum 177. Boyumun 10 cm kadar uzamasını beslenme, fiziksel aktivite (basketbol, yüzme, germe hareketleri) ile sağlayabilir miyim? (Ercan Umut)
2791.) Benim genç yaşta saçlarım beyazlıyor bunun nedeni nedir? Bunu yavaşlatmanın bir yolu veya ilacı var mı ? Cevabınızı bekliyorum. Saygılar. (Erhan Doğan)
2790.) Hipogonodizm hastalarının çocuğu olur mu?
2789.) Uçuk neden olur? Açıklarsanız sevinirim. Teşekkürler. (Gizem Çizmeci )
2788.) Her sabah, uykudan yeni kalkınca, gözlerimin altı şişmiş oluyor. Yaşlılıkla ilgili olduğunu sanmıyorum; çünkü yaşım henüz 35. Başka ne gibi sebepler olabilir. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Tesekkür ederim. (Ferahi Engin )
2787.) Türkiye'nin, işlevini kaybetmiş sinir hücreleri tedavisinde hangi düzeyde olduğunu merak ediyorum.. teşekkür ederim...
2786.) Yüzümde tıraş olmamı zorlaştıran bir ben var. Benler de siğiller ya da diğer deri hastalıkları gibi yakılarak ya da ilaç kullanılarak yok edilebilir mi? Bu beni psikolojik olarak da rahatsız ediyor. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler. (Emre Mavi)
2785.) Arkadaşımın bir yaşını doldurmamış bir bebeği var. Ancak hala bebeğin kan grubunu bilmiyorlar. Doktor bebeğin kan grubunun değişebileceğini söylemiş. Böyle bir olasılık var mı? Teşekkürler (Murat Mucur)
2784.) Dayımın torunu ile evlilik yapmam akraba evliliği risk grubuna girer mi? Ne gibi sonuçlar doğurur? (Mert Dönmez)
2783.) Satrançtaki soruları çözerken anlamadığım bir nokta var. Mesela beyaz hamlede mat edecek deniyor, buna uygun mantıklı hamleleri yapabiliyoruz. Peki buna karşı siyahın yaptığı hamleleri nasıl belirleriz. Ben bu tür bir soruyla uğraşırken hep karşı tarafın yapacağı hamlede kararsız kalıyorum. Yani herhangi bir şekilde oynayabilir gibi geliyor. Tabi bu da soru çözümünde belirsizlik yapıyor. Soruları hazırlarken bunu nasıl belirliyorsunuz? (Ali Kosger )
2782.) Şimşek ve yıldırım arasındaki elektrik akım yönünü açıklayabilir misiniz? (Nida Kalay)
2781.) Türkiyede havadaki karbondioksit miktarı ile ilgili kayıt tutan bir kuruluş var mı ?(Osman Soydal )
2780.) Gökyüzündeki hava boşlukları nasıl meydana geliyor, türbülans olayındaki etkileşim nasıl açıklanabilir? Teşekkür ederim. (Yusuf Elvan )
2779.) Karbon döngüsü nasıl oluşur? (Hakan Çimeliler )
2778.) Rüzgarın oluşumu açıklanırken sıcak yerden soğuk yere, karadan denize deniyor. Burada ki oluşum suyun her sıcaklıkta kaynadığı için ısı alarak ortamı soğutması mı? Basıncın etkisi nedir? (Ali Deniz)
2777.) 1 derecelik (celsius) sıcaklık değişimi mi %1 lik bağıl nemdeki değişim mi dikey hava hareketini etkiler? (Zeynep Sağlam )
2775.) Ağaçlar neden yıldırımı çeker? Teşekkürler (Bülent Işık )
2774.) Yer yüzeyinden ayrıldıkça basınç azalır, sıcaklık düşer. Elimizde bir kap su olduğunu varsayalım. Suyu basınç altına alırsanız kaynama dercesi yükselir, vakum altına alırsanız düşer. Peki eğer mümkün olsaydı atmosferi terk etmek üzere iken suyun, basıncın sıfırlanması dolayısı ile teorikte kendiliğinden kaynaması lazım değil mi? Bu mümkün müdür? (Bülent Ölmez)
2773.) Bir buz parçasını su dolu bir bardağın içine attığımızda, suyun içindeki buz eriyor ve suda bir yükselme olmuyor. Kutuplarımızdaki buzullar eridiğindeyse, denizlerin yükseldiği bilimadamlarınca kanıtlanıyor. Bunu nasıl açıklarsınız? (Erman Peksak)
2772.) Yıldırımdan nasıl korunabiliriz? Yıldırım niçin ağaçlara düşer? Ayağında iletken ayakkabı olan birinin üzerine yıldırım düşerse ölür mü? (Göktürk Kutluhan )
2771.) Geceleyin hava daha temiz ve hoş kokuya sahip oluyor. Bitkiler geceleyin solunum yapmasına rağmen bu nasıl mümkün oluyor?(Göktürk Kutluhan )
2770.) Yılanların zehiri neden kendilerine zarar vermiyor? (Melike Berksöz)
2769.) Merhaba sizi tanıdığım için çok mutluyum. Benim merak ettiğim konu organik kimyaya karbon bileşikleri kimyası deniliyor ama karbonat, karbon içermesine rağmen neden neden organik bir niteliğe sahip değildir ? Şimdiden teşekkür ederim. (Serdem Çetin)
2768.) Polar ve apolar madde ne demektir? (Cenk Ungan)
2767.) Armaid fiberler hakkında bilgi verir misiniz? Teşekkürler. (Süleyman Güler)
2766.) Yapılan kazı çalışmalarında mezar dışında eski uygarlıklara ait ibadethane gibi yerlerin de bulunması bu uygarlıkların bir deprem sonrası toprak altında kaldığını mı gösteriyor? (Göktürk Kutluhan)
2765.) Karıncanın latince ismi nedir ? (Ayça Kara)
2764.) Merhaba... Nükleik asitlerimizde baz olarak A,G,S,T,U den başka baz yok mu? Yoksa var da o kadar etkin olmadıklarından bilinmiyor mu? Teşekkürler... (Aslı Tokmak)
2763.) Bitkiler karbondioksiti oksijene çevirerek yaşam için bizim temiz havamızı karşılarlar ancak bu işlevlerini gün ışığıyla gerçekleştirirler. Gün ışığı yok olduğunda ise tam tersi olarak oksijeni karbondioksite çevirirler. Ancak yıl içinde ortalamaya baktığımızda gündüz ile gece süresi eşit. Peki bu durumda bitkilerin net oksijen üretme kapasitesi nasıl ortaya çıkıyor. İkinci sorum ise gün içerisinde ürettikleri oksijen miktarı ile akşamki çevrimle arasında oransal bir ilişki var mı? Net etki nasıl ortaya çıkıyor? (Gürkan Derin)
2762.) Böcek yiyen bitkiler enerjilerini yediği böceklerden mi alıyor? Eğer böyleyse kökler sadece bitkiyi tutma görevi mi görüyor? (Murat Yıldız)
2761.) Soğukkanlı canlıların vücut sıcaklığı nasıl ölçülür? (Sevda Er)
2760.) ÖSS� ye girdim Genetik okumak istiyorum; ama puanım genetiğe yetmeyebilir. Sormak istediğim şu: iyi bir okulda biyoloji okursam yüksek lisans ya da doktora yaparak gen mühendisi olabilir miyim? Cevap için Teşekkürler. (Gözde Kılıç)
2759.) Zehirli yılanlar zehirlerini nasıl üretirler? (Murat Yıldız)
2758.) Sürüngenlerden olan yılanların toprak yiyerek beslendiği şeklinde bazı sohbetlere tanık oldum. Bana çok saçma geldi, kişisel merakımdan şu an sizi rahatsız ediyorum. Böyle bir şey mümkün mü? (Ergun Anıl)
2757.) Kosova'dan merhaba. Sizden su soruların yanıtlarını bekliyorum: dünya ormanlarının en büyük kısmı hangi kıtadadır, ilk cumhuriyeti kabul etmiş devlet hangisidir? (Tevfik Rada)
2756.) Yaraların iyileşmesi nasıl olmaktadır? Bu işlemle görevli organel nedir? (Göktürk Kutluhan)
2755.) DNA�daki bazların eşleşmesi sırasında neden timin adeninle bağlanır neden guanin değil? Bunları bağlayan moleküler yapı nedir? Adenin ve timin arasında neden 3 H bağı varken guanin ve sitozin arasında 2 H bağı vardır. Ve DNA mı RNA�dan yoksa RNA mı DNA�dan oluşur? Teşekkürler. (Hatice Aysun Mercimek)
2754.) Planktonlar neden bazı dönemlerde ışıklı renk yansıtırlar? (Sidar İnan Erçelik)
2753.) Panzehir nasıl elde ediliyor? Panzehirin kullanılmasındaki yöntem zayıflatılmış mikropların vücuda aşı yoluyla enjekte edilmesine mi benzemektedir? (Göktürk Kutluhan)
2752.) Dünyanın en hızlı uçan böceğinin adını ve hızını öğrenebilir miyim? (Ekrem Temel)
2751.) Ben koku molekülleri hakkında bilgi edinmek ve burnumuzun kokuyu nasıl algıladığını öğrenmek istiyorum. Bana bununla ilgili kitap ya da site önerirseniz sevinirim. Yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler. (Haydar Çağlar) | |
| Konu: Geri: TÜBİTAK Bilim Dergisine Sorulan Sorular Çarş. Eyl. 08, 2010 4:24 pm | |
| 2850.) Gazların ısı ve elektrik iletkenliği hakkında bilgi verir misiniz? (Özgür Aydın)
2849.) Bir elementin tüm izomerleri biyolojik olarak aktif midir, aktif ise neden? Bu soruyu yanıtlarsanız sevinirim. (Can Toktaş)
2848.) Amfoter hidroksitler turnusol kağıdına etki ederler mi? (Helin Nurlu)
2847.) Kol saatlerinin aydınlatılmasında kullanılan trityum ile borosilikat arasında fark var mıdır? (Aşkın Çiydem)
2846.) n=m (mod 0) şeklinde bir ifade olabilir mi? Mod 0 ifadesi doğru bir ifade midir? Değilse neden? (Ekrem Gürbüz)
2845.) Merhaba, benim sorum şu; biz bu sene Saklıkent'e gittik. Orada Roma döneminden kalma Antik Tiyatro'yu gezdik. Rehberimiz bize tiyatronun duvarlarının matematikteki integral sistemiyle yapıldığını söyledi. Bana integral sistemiyle ilgili bilgi verirseniz sevinirim. (Aslı Baran)
2844.) 3x2+3x+1 denklemi x>0 için her zaman bir asal sayıyı verir mi? Bunu ispatlamak mümkün mü? (Alper Semerci)
2843.) Neden sonsuzdan sonsuz çıkınca sıfır kalmaz? (Ahmet Bektaş)
2842.) Sıfır, tek sayı mıdır yoksa çift sayı mıdır? (Göktürk Kutluhan)
2841.) Merhaba, ben 2'nin kökünü aldığım zaman karşıma bir sayı çıkıyor. Buraya kadar herşey normal, fakat ben o sayının karesini aldığım zaman tam olarak 2'yi elde edemiyorum. Bunun sebebi nedir? Teşekkürler. (Halimcan Yazar)
2840.) Pil korozyonu nedir? Korozyonu engellemek için alınacak önlemler nelerdir? (Zeynep Hoştut)
2839.) Şekerden daha tatlı kimyasallar var mı? En kötü kokulu kimyasal maddeler nelerdir? Cevap verirseniz sevinirim. Saygılarımla. (Mustafa Zümrüt)
2838.) Dün dershane hocamız elementlerin yarı dolu orbital sayısı kadar bağ yaptığını söylemişti. Bugün ise hibritleşme denen bir şeyin olduğunu ve 4s2-3d2 ile biten bir elementin 4 tane bağ yapacağını anlattı. Hiç bir şey anlamadım. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. (Kayhan Kaynar)
2837.) Okyanusun en derin yeri hangi okyanusta bulunuyor? (Nebi Yıldırım)
2836.) Neden birçok içeceğin üzerinde "soğuk içiniz" yazıyor? Acaba gazların çözünürlüğü ile bir ilgisi mi var ? (Verçenik Pek)
2835.) Yeraltı veya yüzeysel sularda bulunan amonyak, nitrit, nitrat hangi yöntemler ile giderilebilir? Özellikle de nitrit giderimi nasıl gerçekleştirilir. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için hangi sitelerden yararlanabilirim? İlginize şimdiden teşekkür ederim. (Fidan Yüksel)
2834.) Kırmızı renkli meyvelerde bulunan antosiyanin nasıl elde edilir ya da kimyasal madde olarak temin edilebilir mi? Bu maddenin etkisini sabunla birleştirmek mümkün olabilir mi? (Tuna Dipçin)
2833.) Sirkenin inciyi eritebileceği doğrumudur? (Gizem Sığırtmaç)
2831.) Her fay kırılmasından sonra yerçekiminin kuvveti değişir mi? Sanki yer altındaki oynamalar merkezin yeryüzeyine uzaklığını etkiliyor ve buna göre çekim değişiyor mu? (Verçenik Pek)
2830.) Yurdumuzda bulunan en yaşlı dağ hangisi, ve bu dağın ne kadar zaman önce oluştuğu biliniyor mu? (Mevlüt Kırıcı)
2829.) Dünyanın merkezi kaç km? (Nebi Yıldırım)
2828.) İnsanoğlunun dalabildiği derinlik en fazla kaç metredir? (Nebi Yıldırım)
2827.) Okyanusların altında yanardağ var mı, varsa en büyüğü karadaki yanardağlardan büyük mü? Okyanusun dibindeki dağların yüksekliği en fazla ne kadardır? (Nebi Yıldırım)
2826.) Dünyadaki suların ve karaların toplam kütleleri ne kadardır? (Nebi Yıldırım)
2825.) Merhaba, ben "kimyasal gazlar kullanılarak yüksek enerji veren piller" konusunda bilgi almak istiyorum. Ve hangi gazlar, hangi tip piller veya bataryalarda kullanılıyor? (Fırat Acar)
2824.) Bazofil hakkında bilgi verir misiniz? (Murat Özaltın)
2823.) Kıta sahanlıkları nasıl oluşmuştur? Kıtaların kayması devam ediyorsa, su altındaki bu sahanlık bölgelerinde de yakınlaşma ya da uzaklaşmalar gerçekleşiyor mu? Teşekkür ediyorum.(Osman Mazruf)
2822.) Bileşiklerin asidik,bazik yada amfoter olmasında molekülün yapısının etkisi var mıdır? Varsa nedir? (Ali Sargın)
2821.) Kemosentez ve fotosentez arasındaki farklar ve özellikleri nedir? (Kaan Tahtacı)
2820.) Plastik poşetlerin hammaddesi olan polietilen laboratuvarda hangi deney malzemeleriyle ve nasıl analiz edilir? (İlkay Düzenli)
2819.) Tuz buzu nasıl eritir? Bu konuda faydalanabileceğim bir kaynak göstermeniz de yeterlidir.Teşekkür ediyorum. (Ahmet Subaşı)
2818.) Besinlerin kalori değerleri nasıl ve hangi araçlarla hesaplanır, bunu okul laboratuvarında gerçekleştirmek mümkün müdür? (Sedat Gözlet)
2817.) Karanlık bir ortamda bekletilen yeşil bir bitki o ortamın asidik özellikte olmasını sağlar mı? (Nursel Çelik)
2816.) Sevginin latincesi nedir? (Duru Arın)
2815.) Atomlar genelde küre şeklinde olduğuna göre hiç bir zaman kalemle veya başka bir araçla 90 derecelik bir dik açı çizemeyiz öyle değil mi? Atomlar yuvarlak olduğu için hep köşe yuvarlak kalacaktır diye düşünüyorum. (Levent Kaya)
2814.) Merhaba, benim sorum x üzeri x üzeri x .... şeklindeki sorulan sayıyı nasıl bulabiliriz? Bunun sonsuza kadar gittiğini düşünürsek x^x^x... = a kabul edip x^a=a oluyor. Burda log x tabanında a=a oluyor orda kalıyorum. a yı yalnız bırakıp x cinsinden yazamıyorum. Bunu nasıl çözebilirim? Yardımlarınız için teşekkürler. (İbrahim Kaya)
2813.) Ben bazı büyük sayıların karelerini bulmada kendime göre bir yöntem geliştirdim. Örneğin: 1005 sayısı ; 1005, 1000 sayısından 5 fazla olduğu için 1005 sayısına 5 ekliyorum , sonra bulduğum 1010 sayısının yanına 1000 sayısında 3 tane 0 olduğu için 3 tane 0 ekliyorum, bulduğum 1010000 sayısına ilk eklediğim 5 sayısının karesini yani 25 sayısını ekliyorum ve sonuç 1005 sayısının karesi olan 1010025 sayısını buluyorum. Bunun gibi 1000 ile 1010 sayıları ile de aynı işlemi yapıyorum ve kullandığım sayıların karelerini buluyorum. Sonuç olarak sizce böyle bir işlemin doğruluk payı olabilir mi? İzah ederseniz sevinirim.Teşekkürler. (Ahmet Karaduman)
2812.) Asal sayıların belli bir fonksiyona göre dizildiğine dair bir yaklaşımım var. 2.3-1=5, 2.3+1=7, 2.3+2.3-1=11, 2.3+2.3+1=13 ... ve 2.3�ün katlarından oluşacak bu tür sayılar da asal olacaktır. Örneğin 13 yapısı gereği 2,3,5,7 ve 11�e bölünmeyecektir. Yani n(2.3)+1 ve n(2.3)-1 asal sayıları verir. Ne düşünüyorsunuz? (Zuhal Vargün )
2811.) 2,5 lt lik kolaların, bir miktar içilip kalanı ambalaj içinde kalınca asidi kaçıyor ve tadı güzel olmuyor. 2. sefer içilmeden önce asidinin kaçmaması için bir yöntem yada bir düzenek var mı? Mutfak ürünleri satan mağzalar da bu tür bir ürün satılmıyor. Asidin kaçmaması için bilgi verirseniz sevinirim. (Bayram Demir)
2810.) Dağların Dünya'nın dönerken onun sabit kalmasını korunmasına yardımcı olduğu, diğer türlü dönüşün çok sarsıntılı olacağı şeklinde bir haber okumuştum. Bu nasıl olmaktadır? (Emre Yiğit)
2808.) Olimpiyatın sembolü olan beş halka neyi temsil etmektedir? Ayrıca bu halkaların renkleri neyi temsil etmektedir? (Göktürk Kutluhan)
2807.) Sinirlenince insan acıkır mı? Niçin? (Ferdi Gizemli)
2806.) Kan şekerinin düşmesi açlık hissi yaratıyorsa şişmanlamamak için bunu nasıl dengeleyebiliriz? Teşekkür ederim. (Ayşe Koca)
2805.) Panik atak belirtilerinin çoğunu taşıyorum. Benim sorunum nefesimi kontrol etmem. Kendim nefes alıp vermek zorundaymışım gibi hissediyorum, çünkü müthiş darlık hissediyorum. Bu tamamiyle psikolojik. Bunun saçma olduğunu biliyorum ama kendime anlatamıyorum. Ne yapabilirim? (Ayşe Yüce)
2804.) Günlük hayatta bir topluluktayken birisi esnerse neden bizde esneme ihtiyacı duyuyoruz? (Mehmet Muştalı)
2803.) Yaşım 18, boyum 1.78. Boy uzaması genetik olsada bunun için ek olarak ilaç ve iğne gibi olanaklar var mı? Varsa nasıl temin edebiliriz? (Alper Kara)
2802.) Şizofren hastalığı nedir? Tedavi sonucu normale döner mi? (Ece Dartar)
2801.) Soğuk havada insanlarda idrar neden artar? Böbrekleri üşütmek nedir? Bu olayla ilgisi var mıdır? | |
| Konu: Geri: TÜBİTAK Bilim Dergisine Sorulan Sorular Çarş. Eyl. 08, 2010 4:24 pm | |
| 2900.) Başıma daha önce karşılaşmadığım ilginç bir olay geldi. Radyo dinlerken radyo birden cızırdamaya başladı ve birkaç saniye sonra yanında duran telefonuma mesaj geldi. Ben bunun tesadüfen olup olmadığından emin olmak için mesaj gönderdim. Mesaj gitmeden birkaç saniye önce yine cızırdama oldu. Ayrıca bilgisayarda da aynı şey oluyor. Arama yaparken bilgisayar cızırdıyor ve görüntü titriyor. Tüm bunların nedeni nedir? Cep telefonunun radyasyon yaymasıyla bir ilgisi var mı? (Ece Çatık)
2899.) Elektrostatikte toprağın işlevi nedir? Yani toprak hangi özelliğiyle + ve - yükleri nötürleyebiliyor veya içinde barındırabiliyor? Teşekkürler. (İrem Aydın)
2898.) Elektronegatifliği en yüksek olan element hangisidir ve buna nasıl karar veriliyor? Teşekkürler. (Mustafa Zümrüt)
2897.) Yalnızca bir üreteç, direnç ve kablodan oluşan kapalı bir elektrik devresinde, akımı oluşturan serbest elektronlar nereden geliyorlar? Gerilim sıfırken, yani üreteç kapalıyken bu elektronlara ne oluyor?Bu sorularımın yanıtları alternatif ve doğru akım için farklı mı? (Umur Başdaş)
2896.) Çekirdek içinde kütlesel yoğunluk homojen midir? Ya da nötron ve protonlar nasıl bir dizilim halindedirler? Rasgele mi, yoksa belirli bir düzenleri var mıdır? ( Can Ercan)
2895.) Çekirdeğin fiziksel görünüşü temel fizik kitaplarında (Serway) birbirine değen nükleoların küresel bir topak olduğu şeklinde açıklanmakta. Gerçekte çekirdek tam bir küre biçiminde midir? (Can Ercan)
2894.) Nötron çekirdek dışında hemen bozunmasına rağmen neden çekirdek içinde bozunmaz? (Can Ercan)
2893.) Katı bir cisim üzerindeki serbest elektronların cisim üzerindeki dağılımı nasıldır? Bu katı cisim etki ile elektriklendiğinde; mesela pozitif yüklü bir cisim yaklaştırıldığında serbest elektronları kendine çekerken, diğer tarafta pozitif yükler nasıl birikiyor? Hareket etmemeleri gerekmez mi? Saygılarımla... (Ümit Tükel)
2892.) Basit ve en az maliyetle güneş pili nasıl yapabilirim? ( Yusuf Bilir)
2891.) Düzensizlik (entropi) ile ilgili günlük hayattan örnekler verebilir misiniz? Bir kaynakta, bir insanın doğumuyla birlikte evrenin geçici olarak düzensizliğinin azaldığını, ancak insanın ölmesiyle birlikte düzensizliğin tekrar arttığını okumuştum. Bunun sebebi nedir? Bir de yine bir kaynaktan öğrendiğime göre, evrendeki faydalı iş yapabilecek enerji sürekli azalıyor, düzensizlik artıyormuş. Bu durum, evrenin daha kararlı duruma geçmesi demek değil midir? Evren bir yandan daha kararlı bir duruma gelirken bir yandan da daha düzensiz olabilir mi? Teşekkürler. (Emre Başaran)
2890.) 40 metrekare cam fırını üzerinde bulunan sıcak hava bir davlumbaz ile toplanıp boru ile sıcak hava dışarı atılırken boru içerisine yerleştirilen rüzgar jeneratörü ile elektrik enerjisi üretmek düşüncesindeyiz. Daha önce denenmiş bir yöntem midir? Olabilirliği varsa, konu ile ilgili kişi ya dafirmalar bulunmakta mıdır? Konu ile ilgili uygulamalar varsa, yatırım maliyetleri ve geri dönüşüm süreleri hakkında bilgi verebilirseniz seviniriz. Teşekkürler. (Aydoğan Sucugil)
2889.) Rüzgardan elektrik üretimini köyümde basit bir düzenekle yapmak istiyorum? Yel değirmenim boşa dönüyor... Nasıl yapabilirim? Teşekkürler (Cüneyt Türkkuşu)
2888.) Dünyada acaba sıcaklıktan etkilenmeyen bir madde var mı? Varsa ne? (Yaşar Odabaşı)
2887.) Okulda "yeryüzünde hareket" konusunu işlerken öğretmenimiz bize bir cismin serbest düşme yaparken havanın o cisme uyguladığı direnç kuvvetini F=k.A.(V.V) eşitliği ile gösterdi. Bu formülde k'nin havanın direnç sabiti, A'nın cismin yüzey alanı ve V'nin de cismin o anki hızı olduğunu söyledi. Problemlerde bu formülü kullanırken havanın direnç sabitini hep bir şekilde sadeleştirmemiz gerekti ve bir türlü havanın direnç sabitini sayısal bir değer olarak göremedim. Kısacası havanın direnç sabiti nedir? (İskender Yalçınkaya)
2886.) Dinamolardaki ya da adaptörlerdeki tel sarımı nasıl yapılır? Bunu basit bir deneyle ev ortamında uygulamaya geçirmek mümkün müdür? Nasıl yapabiliriz? Saygılarımla. (Onur Kağan Çelik)
2885.) Vektörel ve skaler ne demek? (Mevzi Turan Hacıosmanoğlu)
2884.) Sürekli bir mıknatıs, herhangi bir mıknatıslanmamış çelik çiviyi niçin çeker? Çivinin içinde neler olduğunu açıklar mısınız? Teşekkürler..( Fahri Emre Hamulu)
2883.) Kapalı kaplarda (hiç hava bulunmayan) sıvılar ısıtılınca kaynar mı? Kaynamaz ise neden kaynamaz? (Emin Aktürk)
2882.) Teorik olarak kütle çekimini, yine kütleçekimsel olarak, fakat harici bir enerji kaynağından yararlanarak yenmek mümkün müdür? Kütleçekimle, manyetik çekim arasındaki farklar nelerdir ve karşılaştırma yapmak mümkün müdür acaba? (Faruk Korkmaz)
2881.) Neden bir deniz aracının harekat güzergahında, aracın geçmesinin üstünden zaman geçmiş olsa da denizde belirgin bir iz kalır? (Sidar İnan Erçelik)
2880.) Neden Türkiye'de tüm radyolar FM dalgasını kullanıyor? Yani FM�in AM�den avantajlı olmasını sağlayan ne?(Muhammed Fatih Akıl )
2879.) Mermi silahtan çıktığında nasıl hareket eder (+ veya � ivmeli)? Ben ivmeli hareket ettiğini düşündüm. Yani V0 maksimum...( Mustafa Sudağ)
2878.) Elektrik akışının negatiften pozitife (elektron akışı) olduğu düşünülürse (elektronikçiler böyle kabul etmekle beraber elektrikçiler tam tersini kabul ediyorlar bildiğim kadarıyla) yıldırımın topraktan yukarıya doğru hareket ettiği sonucuna varılabilir mi? (Her ne kadar olayın gökyüzünden toprağa doğru olduğunu gözümüzle görsek de...) Teşekkürler..( Altuğ Tolga)
2877.) Amerika�da voltaj neden 110V'tur? Teknolojinin eski olması, yani elektriği ilk kullanmalarından mı kaynaklanmaktadır? Buna bağlı olarak alt yapıyı değiştirmek zor olduğundan mıdır? Varsa 110V'un 220V'a göre avantaj ve dezavantajları nelerdir? 110V üretmenin 220V üretmekten daha kolay olduğu sanırım yanlıştır. Teşekkürler..( Altuğ Tolga)
2876.) Gerçekten çok güzel bir yayın organı oluşturmuşsunuz. Öncelikle bunun için sizlere teşekkür ediyorum. Sürtünmesiz bir ortam nasıl yaratılabilir? Uzayda neden sürtünme sıfır da, dünyada sürtünme sıfır değil? Peki sürtünme kuvveti herhangi bir yolla sıfıra indirilebilir mi? (Hava sürtünmesi ve iki yüzeyin birbirine sürtmesiyle oluşan sürtünmeden bahsediyorum.) Son olarak da boş bir kap içerisinde hava sürtünmesi olmaması için, hangi yollarla tamamiyle boşaltılabilir? (Ercan Akasyalı)
2875.) Trityum nedir, element midir? Gerçekten her gezegende sadece 11 kg kadar mı var? Teşekkürler (Gözde Çamdere )
2874.) Kırmızı civa nasıl yapılır? Kırmızı civa hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Saygılar..(Erkan Çelikyürek)
2873.) Civa'dan daha ağır ya da civanın ağırlığına yakın sıvı bir madde var mıdır? (Ali Deniz)
2872.) Akülerin sulu olması ile kuru olması arasında nasıl bir fark vardır? Sulu ve kuru aküler arasında kullanımda hangisi daha fazla yarar sağlar? Güç olarak farkları var mıdır? Teşekkürler. (Cihan Özkal)
2871.) Sürtünme kuvveti yüzey alanından bağımsız ve sürtünme katsayısıyla, cisme uygulanan dik kuvvete bağlı olduğuna göre; neden yarış arabalarının lastikleri geniş yapılır? Neden kalın lastikler fazla benzin tüketimine neden olur?
2870.) Suyu sürahiden bardağa döktüğümüzde bir kısmı bardakta bir kısmı da sürahide kalıyor. Yani aralarındaki hidrojen bağı kopmuş oluyor. Doğru mu? Eğer doğru ise bize lisede öğretilen "Hidrojen bağı sadece ısı ile koparılabilir" tamamen yanlış oluyor. Açıklar mısınız? (Ali Kemal Eke )
2869.) Tuzu suda çözdüğümüzde hidrat iyonu oluşuyor peki iyonlar sonra suyla reaksiyon vermiyor mu? Çünkü sodyum suyla baz oluşturup hidrojen açığa çıkarır. Klor iyonu hidrojenle asit oluşturuyor mu eğer öyleyse kimyasal değişim olmuyor mu? (Ferdi Gizemli)
2868.) Jeotermal sulardan borik asit ya da sasolit minerali elde etmek için sudaki bor miktarı enaz kaç mg/lt olmalıdır? Bana yardımcı kaynak önerirseniz memnun olurum.
2866.) Şahinler yada kartallar gibi müthiş görebilen hayvanların gözleri bozulabilir mi? (miyop, astigmat, hipermetropi gibi.) (Önder Nuray)
2865.) İnsanın görüş açısı kaç derecedir? 180 derece veya daha fazla görüş açısı olan canlılar var mıdır? (Melda Güngül)
2864.) Kimyasalların çevre etkileri, güvenlik bilgi formaları ve bertaraf yöntemleri hakkında nereden geniş bilgi alabilirim. Teşekkürler (Dilek Akgül)
2863.) Demirklorür, bakırklorür, bakalit, alkol, temizlikde kullanılan deterjan çevreye zararlı etkileri açısından ne tür kimyasallardır. Ayrıştırma veya nötralizasyon uygulanabilir mi, nasıl bertaraf edilebilirler? (Dilek Akgül)
2862.) Fabrikamızda basit kimyasal proseslerde kullandığımız asit-su (Hidrolik asit, nitrik asit, hidroklorikasit) karışımını, evsel atık gibi kanalizasyona bağlayabilir miyiz? Bağlayamazsak ne tür bir ayrıştırma işlemi yapılabilir veya nasıl bir nötralizasyon uygulanabilir. Nötralizasyon işlemi basit bir prosesle kanalizasyona boşaltım öncesi gerçekleştirilebilir mi? (Dilek Akgül)
2861.) [99.999%] saflıkta alüminyumu Türkiye'de hangi sanayi, sektör, hangi amaçla kullanabilir?
2860.) Çiğ yumurta sesi açar mı? Eğer doğruysa sebebi nedir? (Betül Çetin)
2859.) Bir yerde sıfırın tersinin sonsuz olduğunu okumuştum. Bu doğru mu? (Kamil Yaşar)
2858.) Bazı kitapların 3A grubunun sadece +3 değerlik aldığını yazdığını gördüm fakat sadece Al +3 değerlik alıyor. Ayrıca 5A ve 6A için �-3 ve -2 değerliğini alır� gibi bir ifade var. Fakat -3 ten +5 e kadar değerlik alabilir. Şimdi burada kastedilen -3 değerliğini ****llerle karşılaştığı zaman mı alıyor? Yoksa sadece nitrojen ve fosfor mu ****llere karşı -3 değerlik alır? (Ferdi Gizemli)
2857.) SO3 yanar mı? (Özgür Aydın)
2856.) VSEPR kuramına göre d orbitallerinde farklı sayıda elektron bulunan merkez atomlarının oluşturdukları kompleksler farklı olmalıydı. Halbuki [V(H2O)6]2+ (d2), [Mn(H2O)6]3+ (d4), [Co(H2O)6]3+ (d6), [Ni(H2O)6]2+ (d8) ve [Zn(H2O)6]2+ (d10) iyonlarının merkez atomlarının d orbitallerinde farklı sayıda elektron olduğu halde hepsi oktahedral yapıdadır neden? (Selver Karamanoğlu)
2855.) Bitmiş durumdaki bir pili dıştan ezdiğimizde veya dışına bir kuvvet uygulayıp pile fiziksel etkide bulunduğumuzda, ardından pili kullandığımızda pilden tekrar verim alınabiliyor. Bunun nedeninin pilin içinde bulunan elektron, molekül vs.'lerin tekrar harekete geçirilmesi ile ilgisi olabilir mi? (Onur Yılmaz)
2854.) Kırmızı civa hakkında bilgi edinebilir miyim? Teşekkürler. (Seçkin Turan)
2853.) Ben üniversite kimya üçüncü sınıf öğrencisiyim. Sizden bir isteğim olacaktı. Ben okuldan sonra fizikokimya alanında mastır yapmayı düşünüyorum. Bu senede bizde seçmeli dersler var acaba hangisini seçsem faydası olur? Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. İyi günler (Zafer Maslakçı)
2852.) 6A grubuna kalkojen denilmesinin nedenini öğrenebilir miyim ? Teşekkürler. (Seçkin Turan)
2851.) Tahta neden yalıtkan bir maddedir? Atomik özelliği hakkında bir bilgi verir misiniz? | |
| 2950.) Ses enerjisi maddelere zarar verebilir mi? Eğer diğer enerjiler kadar zarar vermiyorsa, çarpışma anında çıkan enerjinin büyük bir bölümü sese dönüştürülebilir mi? (Ahmet Alper Kunt)
2949.) Normal mıknatıs ile elektromıknatısın yapı olarak ne farkı vardır? Elektromıknatısta kullanılan demirin yapısında ne değişiklikler olur? (Samet Uludağ)
2948.) Yüksüz içi boş bir silindire (ki sanırım buna Faraday silindiri deniyor) (+) yüklü bir cisim içine değmeyecek bir biçimde yaklaştırıldığında silindirin iç yüzünün (-) dış yüzeyinin ise (+) yüklendiği görülür. Benim sorum şu: yüksüz Faraday silindirinin iç ve dış yüzeyine iletken teller yardımıyla yüksüz elektroskoplar bağlandığını düşünelim. Daha sonra silindire (+) yüklü ****l bir küreyi silindirin içine değmeyecek bir biçimde yaklaştırırsak elektroskopların ikisi de (+) yükle mi yüklenir yoksa iç ve dış yüzeyindeki elektroskoplar zıt yükle mi yüklenirler? Aynı şekildeki başka bir silindire (+) bir ****l küre içten dokundurulursa iç ve dış yüzeyine bağlı elektroskoplar nasıl yüklenir? (Osman Aydın)
2947.) Saydamlık olayının sadece bizim görebildiğimiz dalga boyunu geçiren maddelere yakıştırdığımız bir sıfat olduğunu biliyoruz. Peki bir maddenin saydamlık dalga boyunu değiştirebilir miyiz? ****ller gibi dayanıklı öğelerin bu yöntemle işlenmesi (mümkünse tabii) baş döndürücü olmaz mıydı? Yoksa kurşun geçirmez camlar buna benzer şeyler de pahalı olmalarından dolayı mı yaygın kullanılmıyorlar? (Mustafa Serdar Tekçe)
2946.) Küp şekeri hafif ıslak zemine koyunca, suyun şekere nüfus ederek yukarı çıktığını görürüz. Oysa enerji yasasına aykırıdır. Nasıl açıklayabiliriz? Ben su yukarı çıkarken şeker tanelerinin bağlarını kırmasına (şekeri çözmesine) bağladım. (Cihan Kurtuluş)
2945.) Dispersiyon nedir? (Engin Kuzu)
2944.) Yanıtını aradığımız birkaç soru var. Yardımcı olur, yanıtlarsanız sevinç duyacağız. Sorularımız şöyle; 1- Dünyanın atmosferi dışında, yani uzayda her hangi bir yerdesiniz. Yine uzayda (size yakın ya da uzak) bir patlama oluyor. Örneğin bir büyük patlama. Siz bu patlamanın sesini duyabilir misiniz? Bir başka ifade ile atmosferin (havanın) bulunmadığı yerlerde sesin ilerlemesi mümkün mü? 2-Dünyanın atmosferi dışında, yani uzayda her hangi bir yerde (dünyaya yakın ya da uzak)bir patlama oluyor. Örneğin bir büyük patlama. Dünyada bulunan siz, bu patlamanın sesini duyabilir misiniz? Bir başka ifadeyle, atmosfer dışındaki bir patlamanın sesi, atmosfer tabakasını aşıp dünya yüzeyine ulaşabilir mi? Her iki sorumuzdaki patlamanın şiddeti yüksek... Peşinen teşekkür ederiz. (İdris Adil)
2943.) Merhaba, ben 7. sınıf öğrencisiyim ve kuramsal fiziğe aşığım. Size sorum neden spini yarım olan parçacıklar dışlama ilkesine uyuyor da spini 0 1 2 ve 3 olan kuvvet parçacıkları dışlama ilkesine uymuyor? (Tarık Recep Kantarcı)
2942.) Bilindiği gibi yerçekimi ivmesi dünyada ortalama bir değer ile alınır. Yani 9.8 m/sn2�dir. Bu mantıkla ekvatordaki yer çekimi ivmesi değer ile kutuplardaki yer çekimi ivmesinin küçükte olsa sayısal farklılıkları vardır. Bir bilim adamı su dalgaları kriterleriyle ilgili bir deney yapacak olsa örneğin: boyutları belli olan bir akvaryumda serbest yüzen bir cismin karakteristik hareketiyle dalga kırınım indisini inceliyor olsa bütün ortam şartları ve deney materyalleri aynı olmak koşulu ile hem ekvatorda hem de kutuplarda aynı deneyi yaptığında sayısal farklılık olabilir mi? Neden? (Ahmet Turan Liceli)
2941.) Su diğer maddelere göre soğudukça hacmi artar yoğunluk azalır. Bundan yararlanarak enerji elde edilemez mi? Katılar sıkıştırılamazlar, bundan yararlanarak 10 metreküp suyu dondursak genleşmesi ile enerji elde edilemez mi. Su soğudukça hacmi artıyorsa yeterince soğutsak su molekülleri arasındaki bağ kopar mı kaynamada olduğu gibi? (Yasin Boşluk)
2940.) Thomson Atom modelinde �Atom pozitif yüklü bir küredir ve eksi yükler içerisinde dağılmıştır� ifadesi kullanılır. Eksi yükler pozitif yüklerin arasına rastgele mi dağılmıştır? (Sait Tepe)
2939.) Seslerimiz nereye gider? Yok mu olurlar? (Münevver Kütükçü)
2938.) Nasıl oluyor da sarı bir levha yeşil ışığı yansıtırken, yeşil bir levha sarı ışığı yansıtmıyor? (Özgü Dirik)
2937.) Bizler elektromanyetik ışınım tayfının belli bir bölgesinin gözüm tarafında elektriğe dönüştükten beynimiz tarafından yeniden düzenlendikten sonra görüyoruz. Bir kitapta ışık ve renk olarak algıladığımız şeylerin aslında doğada olmadığını bunların beynimiz tarafında farklı dalga boylarına verilen tepkiler olduğu gerçekte dünyada ne renk ne de ışığın olmadığı bunun modern fizik tarafından söylendiği yazılmaktaydı .Bu konuda görüşlerinizi iletirseniz iyi olur. (Medet ???)
2936.) Cam neden katı sınıfına sokulmaz? (Hamdi Çorlu) Cam neden katı değildir? (Jülide Tavlı)
2935.) Ben Anadolu Lisesi lise 1 öğrencisiyim bir soru sormak istiyorum. Su neden yukardan donmaya başlar? (Çağla Özkardeşler)
2934.) İzafiyet teorisine göre hızlanan bir cismin gittikçe boyu kısalır. Fakat biz hareketli bir cisim gördüğümüzde boyu daha uzun gibi gözükmektedir. Elimize bir sopa alıp sallarsak mesela sopa durgun halinden daha uzun görünür. Bunu nasıl açıklayabilirsiniz? Bu bir çelişki midir? (Hakan Dal)
2933.) Birleşik alanlar teorisi nedir? (H.Ziya Mustan)
2932.) Aynanın yansıtamadığı bir şey var mı? (Melih Özkardeş)
2931.) Merhaba, gözün retina tabakasına çarpan fotonlar momentum kuralına uyarlar mı (çarpma fiziksel bir olay mıdır?) yoksa çarptıktan sonra enerjilerini tümüyle kaybedip yok mu olurlar (kimyasal değişim midir)? (Medet Anık)
2930.) Uzun mesafe koşularında zenci diye tabir ettiğimiz siyahi sporcular üstünlüğünü yıllardır koruyorlar. Bunun vücut yapısıyla ilgisi var mıdır? Siyahi insanların beyazlara göre anatomik olarak üstünlükleri var mıdır? (Mehmet Çak)
2929.) En çok yanardağın olduğu ülke ve bölge neresidir? Saygılarımla (Gül Şahin)
2928.) Kitapların optik konulu bölümlerinde şöyle bir ifade vardır: Işık az yoğun ortamdan çok yoğun ortama her şekilde geçer. Ama çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçerken bir sınır açısı kavramı ortaya çıkar. Benim sormak istediğim bizler nasıl oluyor da denizin üzerinde bir vapurun yansımasını, bir gökdelenin görüntüsünü görebiliyoruz. Neden bu cisimlerden denize gelen ışınlar az yoğun ortamdan çok yoğun ortama direk geçmiyor (havadan suya)? (Ferdi ???)
2927.) Cama şeffaflık nasıl sağlanıyor? Ne kadar kalın olursa olsun hep şeffaf. (Serdar Kaynak)
2926.) Merhaba, Benim iç içe birkaç sorum olacak. 1- Mutlak 0 nasıl 0 K derecesi olarak belirlenmiştir. 2- Elektronların mutlak sıfırda hala çekirdek etrafında dönebilmesi için enerji sahibi olması gerekmez mi? Isı ve enerji farklı iki şey mi? 3- Evrende hiç yıldız yada benzeri enerji yayan varlıkların olmadığını düşünelim. Bu şekilde dışarıdan hiçbir şekilde enerji alamayan bir maddenin elektronları nasıl hareket ederdi ya da eder miydi? (Hakan Eğne)
2925.) �Entaglement� tam olarak nedir? (Elbruz Murat Baba)
2924.) Pi katsayısı dediğimiz aslında virgülden sonrası sonsuza kadar değişken olan rakam guruplarıyla yaptığımız çap hesaplarının tamamen doğru olduğunu söyleyebilir miyiz? Bu özellikle maddenin ana yapısındaki kuantumcuların alt parçalardan fermiyon ve bozonların kuantum sıçraması dedikleri spin hesaplarındaki değişkenliği izah edebilir miyiz? Hatırladığım kadarı ile spin hesaplamalarında pi katsayısı kullanılıyor. (Türkay Gür)
2923.) Parçacıklar üzerlerine gelen ışığı yansıtırken enerji kaybederler. Yani bir cismi görüyorsak artık ilk andaki enerjisine sahip değildir. Bu sanırım Heisenberg�in belirsizlik ilkesinin bir paçası. Merak ettiğim şu: mikro dünyada bir paçacığı görebilmemiz demek onun enerji kaybetmesi demek yani parçacık artık o eski parçacık değil. Peki makro dünyada da bu şekilde mi düşünmeliyiz. Yani ben bir cisme ya da şeye bakıyorum görebilmem için bana bir ışık yansıtması gerekiyor. Görüyorum ve de enerjisini kaybediyor. Yani benim gördüğüm nesne ya da bir canlı onu görmemin sonucu olarak eski kimliğini kaybediyor. Diğer bir deyimle görünebilir olmak (ya da ışığı yansıtmak) nesnenin ya da canlının kaderini değiştiriyor. Bu doğru bir düşünce şekli mi ya da değilse niçin? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. (İlter Aydın)
2922.) İyi günler, Uludağ üniversitesi fizik 3. sınıf öğrencisiyim merak ettiğim üç soru var cevaplarsanız çok sevinirim. 1) bir atom hiç bir kuvvet alanı (manyetik, elektrik, kütleçekim) olmadığı zaman nasıl davranır, var olabilir mi? 2) eğer var olamıyorsa bu alanların temel nedeni olan atom nasıl oluyor da var oluşunun nedeni olduğu bir olguyu kendi var oluş nedeni yapıyor yani doğadaki alanların nedeni atom mu yoksa atom mu bu alanların var oluş nedeni hangisi daha önce oluştu ? 3) yük nedir bir elektron veya her hangi bir parçacığın içine nasıl girmiştir maddesel bir karşılığı var mıdır? (Sinan Dinç)
2921.) Tübitak yayınlarından �Gündelik Bilmeceler� isimli kitapta sorulan bir soru şöyleydi: Bir aracın içinde serbest halde duran uçan balon, araba fren yaptığı zaman arka cama; araba ileri doğru hızlanırken ise ön cama doğru yönelir. Bu olayın açıklaması nedir? Aklıma şöyle bir yanıt geldi: Eylemsizlikten dolayı arabanın içindeki hava, araba fren yaptığında ön tarafta toplanır. Böylece ön taraftaki hava basıncı arkadakine göre daha büyük olur ve balonu aracın ön tarafından arkaya doğru iter. Havanın eylemsizlikten balona göre daha çok etkilenip ön tarafa gitmesinin sebebi de eşit hacimdeki hava ile balonun içindeki gazdan (helyum veya hidrojen), havanın daha ağır olmasıdır (bunu da balonun �uçan� balon olmasından anlıyoruz). Bu açıklama sizce doğru mudur? Teşekkürler. (Emre Başaran)
2920.) Foton eylemsizlik gösterir mi? Eğer fotonlar eylemsizlik gösteriyorsa neden ışık hızı sabit? Yani içinde ışın saati bulunan ve ışık hızına yakın hızda giden uzay aracındaki ışının hızının; ışık hızı ve uzay aracı hızının bileşkesi olması gerekmiyor mu? Aksi halde (foton eylemsizlikten etkilenmiyorsa) uzay aracındaki ışın saatinden çıkan ışının belli bir süre sonra geride kalması gerekmez mi? (Uzay aracındaki ışın saati örneğini, rölativiteyi açıklayan bir yazıda görmüştüm.) (Onur Kula)
2919.) 1 atmosferde ısıl denge sağlandığında; 0 derecedeki tuzlu su içine 0 derecede buz parçası atarsak ya da 0 derecedeki buz parçası üzerine 0 derecedeki demir parçasını koyarsak. Bu iki olayda hal değişimi gözlenir mi? (0 derecedeki buz ve 0 derecedeki suda mikro ölçekte hal değişimi olduğu gibi) Beni aydınlatırsanız çok sevinirim. (Emre Can Suiçmez)
2918.) Sorum şu: Bir belgeselde uzayda güneş yelkenlisi yapma projesinin olduğunu izledim. Güneşten gelen fotonların basıncıyla ilerlediği şeklinde tercüme etmişler. Benim merak ettiğim şu yelkenlinin geri yansıtıcı yüzeyleri sayesinde fotonların geliş yönlerinin aksi yönüne momentuma sahip olan fotonlar saçılacak ve momentumun korunumu gereği milyarlarca fotonunun momentumunu dengelemek için yelkenli saçtığı fotonlara ters yönlü bir hareket yapacak. Basınçla kastedilen bu mu? (Erbil Abacı)
2917.) Benim sorum görelilik ile ilgili olacak. Konu hakkında aşağı yukarı her şeyi anlıyorum ancak verilen bir ışık hızı örneği var. Bu örnekte ışık hızıyla dünyanın çevresinde tur atan bir insan yere indiğinde yerdeki zamanın gerisinde kalıyor. Ancak aynı özellikte hem yerde hem de ışık hızındaki iki insanda bulunan iki sayaçta bu gezintinin sonunda aynı süreyi göstermez mi? Buradaki zaman kavramı nedir? Yani geçen süremi yoksa değişim mi? Anlatılmak istenen şey nedir? (Sedat Yeni)
2916.) Acaba, hiçbir şeyi büyütmeyen fakat insanın görme hassasiyetini artıran bir mercek yapılabilir mi ? (bir yerde okuduğuma göre insanın görme hassasiyeti yaklaşık 100 mikronmuş - tabi bu uzaklığa göre değişir) Diğer cisimlerin büyüklüğünü değiştirmeden (yani büyütmeden) sadece bu 100 mikron olan hassasiyeti artırabilir miyiz?? ve Bu konu hangi bilim dalına giriyor?? (Yusuf Öztürk)
2915.) Sorum ışığın hız değişimiyle ilgili. Örneğin ışık ard arda a1, a2 ve a3 ortamlarından geçerken bu ortamların yoğunlukları a2>a1=a3 ise ışığın hızı V1=V3>V2 oluyor. Öncelikle bilgimde bir eksiklik olup olmadığını soruyorum. Eğer yoksa ışığın nasıl 2. ortamdan çıktığında hızlanabildiğini öğrenmek istiyorum. Onca işinizin arasında ilgilendiğiniz için teşekkürler. (Bedri Sönmez)
2914.) Bir ışık kaynağı, belli bir hızda hareket halindeyken düzlem aynaya dik olarak tutulduğunda aynadan yansıyan parçacıkların dönüş açısında bir değişme olur mu? Mesela ışık hızının söz konusu olduğu durumlarda. (Kemal Akdemir)
2913.) Sürtünmesiz yatay zemin üstünde bulunan iki cismi birbirine değecek şekilde yan yana bıraktığımızda cisimler birbirlerine değecek şekilde mi durur yoksa birbirlerini iterler mi? (Cisimlerin değme yüzeylerinde ve yere temas yüzeylerinde sürtünme olmadığı varsayılacak). Cisimler yatay zeminde yerçekimi sayesinde sürtünme olmasa bile durabiliyorlar ama yan yana değme gerçekleşir mi? (Erhan Özdemir)
2912.) Ölmüş kelebekleri koleksiyon olarak biriktirirken çürümelerini önlemek için ne gibi bir madde kullanılıyor? (Göktürk Kutluhan)
2911.) İnsan vücudundaki kıllar ne işe yarar? Bu kılları yok etmenin vücuda bir zararı var mıdır? Mesela bir ürün kullanarak tamamen yok etmenin bir zararı olur mu?
2910.) Tüm bileşikler elementlerine döner mi? Yani tüm bileşikler geri dönüşümlü mü? Değilse hangileri geri dönmez? (Veysel Çiftçi)
2909.) Ülkemizde kullandığımız elektrik voltajının neden 220 V olduğunu merak ediyorum. Niçin 100-200-500 gibi tam sayı değil de 220 V? İyi çalışmalar (Nedim Güzelce)
2908.) ****ller kızdırıldıkarında ağırlıkları artar mı? Artarsa neden artar? (Metin Atlan)
2907.) Elimde bir oyuncak motoru, 6 voltluk bir telefon bataryası ve 9 voltluk bir pil var. 6 voltluk pil motoru daha hızlı döndürüyor. Benim anlamadığım 9 voltluk pilin daha hızlı döndürmesi gerekmez mi? Amperle ilgisi olabilir mi? (Onur Akkuş)
2906.) Bir maddeyi yaktığımızda duman ve kül şekline döner. Ama kalan maddelerin kütlesini ölçtüğümüzde yaktığımız maddeye denk olmuyor. Bunun sebebini kime sorarsam, bana cevapları şu oluyor: Madde enerjiye dönüştüğünden eksik çıkıyor. O zaman da ben onlara diyorum ki, enerji nedir? Lütfen bana maddenin iş yapabilme yeteneği diye kaçamak cevap vermezseniz sevinirim. (Musa Özen )
2904.) Hidrojen reaksiyona girdikten sonra, atom gibi ölümcül bir radyasyon yayar mı? (Fırat Seçkin Ertürk)
2903.) Atomda olduğu gibi hidrojen reaktörü yapılabilir mi ve bir enerji kaynağı olarak kullanılabilir mi? (Fırat Seçkin Ertürk)
2902.) Hidrojen bombaları hiç denendi mi ve yıkım gücü tahmin edilebiliyor mu? (Fırat Seçkin Ertürk)
2901.) Hidrojeni bir kıyamet bombasına çeviren nedir? (Fırat Seçkin Ertürk) | |
| 3000.) Bitkilerin ışığa doğru dönmesini sağlayan şey nedir? Yani bildiğimiz gibi onların kas ve sinirleri yok. Buna rağmen ışığa karşı nasıl yönelebiliyorlar? (Derya Karakütük)
2999.) Deniz suyu içerisinde amino asitlerden protein oluşabilir mi? Su içerisinde su veren tepkimenin olamayacağı iddia edilmektedir bizi aydınlatabilir misiniz? (Ahmet Kara)
2998.) Duyduğuma göre, yağmur yağarken damlacıklar birbirine hiçbir suretle değmeden ya da çarpışmadan yeryüzüne düşüyorlarmış, böyle bir şey mümkün mudur? Sebebi nedir? (Muhammed Candemir)
2997.) Atmosferdeki CO2 in kısmi basıncı ne kadardır? (Ezgi Ceren)
2996.) Sizce neden ormanların bol olduğu bölgeye yağmur daha çok yağar? (İlkay Gülsün)
2995.) Yıldırım yerden göğe doğru mu yükselir yoksa bulutlardan aşağıya mı düşer? (Deniz Gökçe)
2994.) Denizlerde yıldırım düşer mi? Eğer düşerse Yağmurlu havalarda denize girmek tehlikeli olur mu ? Korunmak için ne yapmalı? Sizlere kolay gelsin... (Kadir Doğruer)
2993.) Merhabalar, paratonerlerin bir yıldırım çektiğinde ömürlerinin tükendiğini duydum, bu doğru mu? (Sedef Avunduk)
2992.) 1) e4 d6 2) d4 e5 3)dxe5 dxe5 4)Vxd8 Şd8... hamlelerinden sonra siyah rok yapamaz. Bu durumda Beyaz üstün diyebilir miyiz? (Cihat Cihan)
2991.) Aynı elemente ait nötr iki izotopun çaplarının farklı olması, çekirdeğin kütlesel çekiminden mi kaynaklanıyor? Bir atomun çekirdeğinde nötron sayısı arttıkça; elektronlar nötronun protonu perdeleme etkisinden dolayı çekirdekten uzaklaşır mı, yoksa kütlesel çekimden dolayı elektronlar çekirdeğe yaklaşır mı? Teşekkürler. (Mesut Uğurdoğan)
2990.) Radyoaktif bozunma kimyasal bir olay mıdır, yoksa tamamen klasik kimya dışında bir olay mıdır? (Efe Bilgin)
2989.) Bazı ****llere neden �ağır ****l� deniyor? Atom ağırlıklarının yüksek oluşu mu diyeceğim, ama atom ağırlığı yüksek olan başka ****ller de var. Bir de, ağır ****llerin hepsi zehirli midir? (Füsun Danacı)
2988.) Merhabalar ben lambalar ile ilgili şeyi merak ediyorum. Geçenlerde iki tip halojen duy geçti elime; nominal değerlerine baktığımda birisinde 12V/35W diğerinde 230V/35W yazıyordu. Neden aynı güçte ışık elde edeceksek farklı voltajlarda kullanıyoruz?... Ve bu kullanım voltajını neye göre belirliyoruz?...
2987.) Süblimleşmenin tersi nedir? Bu benim fen ödevimdi, ama hiçbir yerde bulamadım. (Ömer Faruk Ardıç)
2986.) Sürtünmesiz bir yüzeyde belli bir hızda ilerleyen bir cisim var diyelim ve biz bu cismi durdurmak için onun hareketine ters yönde bir kuvvet uygulayıp durduruyoruz. Bizim cismi durdurmak için harcadığımız enerji ve cismin hareket halindeyken sahip olduğu enerji, yok olamayacaklarsa neye dönüşüyor? Veya belli bir yükseklikten bırakılan bir cismin potansiyeli (havasız bir ortamda), önce kinetiğe, sonra yere çarpınca neye dönüşüyor? Yanıtlarsanız çok sevineceğim. Teşekkürler. (Ali Başpınar)
2985.) PV=nRT formülü göz önüne alındığında basınç uygulanan (1atm, 2atm.....) bir maddenin -273 Kelvin'de yok olması, yani hacminin 0 (sıfır) olması gerekmiyor mu? Örnek: -273 Kelvin'de 2atm basınç altında 2mol x maddesinin hacmi (kapladığı alan) nedir? (Kenan Kaçoğlu)
2984.) Özel bir Şirkette teknik kısımda çalışmaktayım. Yaptığımız bir çalışma var. Çalışmalarımızın verimi için sizlerden yardım alabilir miyim? ---Işığın dalga boyu ne demektir ve nasıl hesaplanır? ---Artemia için gerekli ışık dalga boyu ne kadardır? Şimdiden teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. (Soner Kılıç)
2983.) Uçaklar ses hızını aşarken bir patlama sesi çıkarıyorlarmış. Neden? (Murat Ergül)
2982.) Merhaba, benim sorum şu: Elektrik ve manyetik alan vektörleri neden birbirine göre diktir? Teorik ve deneysel ispatların dışında, doğal olan bu hadisenin gerekçesi ne olabilir? (İlhami Ünal)
2981.) Merhaba, elektronun kaç türlü hızı var? Bu hızların atomun çekirdek yükünün büyük veya küçük olması ile ne gibi bir ilişkisi var? Şimdiden teşekkürler... (Semih Yeşilbağ )
2980.) Kompanzasyon panosu ile ilgili basit bir şema ve nasıl çalışır? Niçin kullanılır? (Öznur Çetin) Bir kompanzasyon panosu (60kv) nasıl hazırlanır? Kullanılan malzemeler neler olmalıdır? (Kaya Çobanoğlu)
2979.) Neptün veya onun gibi soğuk gezegenlerde gazlar katı halde midirler yoksa nasıl gaz halinde bulunurlar? (Gökhan Atmaca)
2978.) Bilim ve bilimsel yöntemin "tarafsız" ve "objektif" olması ne demektir? Çünkü mantıken ve insan olmamız gereği, tarafsız/objektif olmak mümkün değil diye biliyorum. Zaten ortalama "bilim"in % 99'u gözlem ve deney ve ölçme; geri kalanı "yorum" değil mi? "Yorum"un ise tarafsızlık ve objektiflik ilkesiyle çeliştiğini düşünüyorum. Çünkü bilim adamları; gözleyip, inceledikleri aynı nesne/olay hakkında bile, farklı yorum/sonuçlara ulaşabiliyorlar. (Ayhan Küflüoğlu)
2977.) Cıva doğada neden sıvı halde bulunur? ( Adurrahman Tartık)
2976.) İçten yanmalı motor (diesel) ile içten patlamalı (otto) motor arasında belirli bir verim farkı vardır. Peki neden eksoz gazı ve soğutma kaybı içten patlamalı (otto) motorlarda daha fazla? Bunun nedeni nedir? Diğer bir ifadeyle içten yanmalı ve içten patlamalı motorlar arasındaki verim farkının nedeni nedir? Teşekkürler. (Taylan Özen)
2975.) Merhaba benim sorum: Uçakların yıldırıma karşı korunma yöntemleri nelerdir? Nasıl çalışırlar? Ne tür bir sistem vardır? Yani yakalama ucu gibi birşeyle manyetik alandaki yükleri kendilerine çekip yıldırım oluşmasını mı önlüyorlar? Daha önce sorulmuş sorularda Turgay Sözen'in uçaklardaki topraklama nasıl yapılır sorusuna verdiğiniz cevabı okudum. Ama orada uçağa yıldırım düşmesine karşı paratoner benzeri bir sisteme de ihtiyaç yoktur, uçağın iletken dış yüzeyi elektrik tertibatından ve yıldırımdan etkilenebilecek diğer sistemlerden (yakıt deposu gibi) izole edilmiş ve çeşitli başka önlemler alınmıştır (elektronik aygıtları korumak için, vb.) şeklinde bir açıklama var. Eğer bu söylediğiniz doğruysa biz neden gazetelerde televizyonlarda yıldırım çarpan uçak konu başlıklı haberler okuyoruz? Ve yine bu haberlerde uçakların yıldırıma karşı koruma amaçlı mekanizmaları olduğundan bahsediliyor kısa kısa.. Sizden ricam bu konu ile ilgili olarak bir açıklama yapmanız, ya da bir kaynak göstermeniz. Çok teşekkür ediyorum... İyi çalışmalar. (Nalan Karaman)
2974.) Bir jeneratör yapmak istiyorum, yani 12v üretebilecek kapasitede, yani dinamo gibi birşey. Yalnız bu fırça olayı nasıl olacak? Kondansatörlü motorla elektrik üretemez miyim? Dinamolarda nasıl oluyor da uzun süreli kullanılıyor? (Murat Özmen)
2973.) Kurşun ve kadmiyum gibi ağır ****llerin sulu ortamlarda çökme pH'ları nedir? Hangi bileşikleri halinde çökelirler? (Halise Demir)
2972.) Merhaba, antimagnetik olan ostenitik grup AISI normunda 304 olarak bilinen paslanmaz çeliğe derin çekme ile şekillendirme işlemi uygulandığında, malzemenin kabın içine akmaya başladığı üst kısımlarda magnetik özellik kazandığı, akmanın olmadığı kabın tabanında antimagnetik özelliğini koruduğu bilinmektedir. Bunun nedeni ile ilgili bizi aydınlatırsanız sevinirim. İlginize teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim. (Ferhat Yazıcı)
2971.) Ben termik santraller hakkında tez hazırlıyorum. Aklıma şu soru geldi... İki kutuplu 3000d/saatte dönen türbün genaratörü döndürüyor. İlk anda yavaş yavaş yükselerek belli bir güç üretiyoruz. (18MW, 28MW, 90MW.......) İşte benim anlamadığım nokta; türbin 3000 devirde dönmesine rağmen, nasıl elektrik artışı oluyor? Fazladan buhar vermenin mantığı ne? Sonuçta yine devir sabit. Somut bilgiler verirseniz sevinirim. Teşekkür. (Hebat Günel)
2970.) Ben bir ağaç ev yaptım. Bu ağaç evin elektriğini rüzgar gülü ile üretiyorum. Rüzgar gülünde kullandığım motor dc (doğru akım) 9 voltuk bir motor. Bu enerjiyi motor değiştirmeden nasıl yükseltebilirim? Eğer yükseltebilirsem kurulan devrenin şemasını gönderebilirseniz sevinirim. Teşekkür ederim... (Meriç Şeker)
2969.) Üçgen bağlı trafo çıkışları neden insanları çarpmıyor? (Süreyya Köseler)
2968.) İlk önce ilginize çok teşekkür ederim. Mevcut bir tuzlu su havuzu var. Havuzun hemen üstünde her faz için 1 adet olmak üzere 3 adet iletken plaka var. Jenaratör yükte çalıştırılmak istendiğinde bu plaklar switchler yardımıyla havuza batırılıyor. Akabinde de mevcut yük tuzlu su içinde ısıya dönüşüyor fakat büyük güçlü jeneratörlerde buharlaşan sudan dolayı göz gözü görmüyor. Havuz etrafından su kaçırıyor. Buharlaşmadan dolayı iletken plakalar ve diğer mevcut malzemeler de (kablolar, switchler, bağlantı yerlerindeki somunlar, vs) zarar görmekte. Daha modern bir sistem olmalı. Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. İyi günler.. (Ömer Faruk Tunceroğlu)
2967.) Enzimler yüksek sıcaklıklarda bozulur. Canlılık ve ****bolik faaliyetler için enzim olmazsa olmaz. Peki nasıl oluyor da hipertermofilik bakteriler 100 derece gibi yüksek sıcaklıkta canlı kalabiliyorlar.. Onların farklı bir enzim mekanizması mı var? (Süleyman Akusta)
2966.) Çift sarılı tavuk yumurtasının oluş nedeni nedir? (Eyüp Delice)
2965.) Atomda kaç tane parçacık vardır? (Mehmet Güdükcan)
2964.) Doğada kaç tane kimyasal molekül vardır? (Mehmet Güdükcan)
2963.) Kaç tür periyodik tablo gösterimi vardır? (Mehmet Güdükcan)
2962.) İzotopu olmayan atom var mıdır? (Mehmet Güdükcan)
2961.) Kaç tür su formülü vardır? (Mehmet Güdükcan)
2960.) Ev kedilerinin ömrü en fazla ne kadar olabilir? (Can Sorar)
2959.) İn vivo ve in vitro nedir? (Sinem Ürkmez)
2958.) Evcil koyunun doğal ömrü kaç yıldır? (Raşit Gürdilek)
2957.) Ben tıp fakültesi 1. sınıf öğrencisiyim. Mitokondri iç membranında dış membranına göre lipid oranı neden daha az? (Selin Selek)
2956.) Hayvansal dokularda duyu epitel dokusunda neden yenilenme olmaz? (Gökhan Atmaca)
2955.) Köpek, kedigiller, kuş ve balık gibi hayvanların çok çeşitli cinsleri olmasına rağmen; zürafa, fil gibi hayvanların çeşitlerinin olmaması nasıl bir genetik açıklamayla izah edilebilir? (Göktürk Kutluhan)
2954.) Lütfen ateşin diğer adını söyleyiniz. p ile başlayıp a ile bitiyor. (Eren Timurtaş)
2953.) Tıpın bir anlamı var mıdır? Birisinin ismi mi? Değilse neden bu isim verilmiş? Bir açılımı varsa öğrenebilir miyim? (Ayşin Yıldız)
2952.) Sürtünme kuvvetinin cismin temas yüzeyine bağlı olmadığını biliyoruz, (havadaki sürtünme kuvveti yüzeye bağlıdır, bu hariç) peki o zaman neden kızakların altına ince demirler takıyorlar? Bu da kızağın hafif olması için mi yoksa başka bir nedeni mi var? Ya da havanın sürtünmesini azaltmak için mi? (Serdar Yıldırım)
2951.) Bir demir parçasını arkadan ittirdiğimizde önü de onunla aynı anda hareket eder mi (yani hiç zaman farkı olmadan aynı anda)? Olmaz ise bunu sonsuz yoğunluktaki bir hayali nesne için uyguladığımızda sonuç ne olur? (Emre Ziya Özden) | |
| | | | TÜBİTAK Bilim Dergisine Sorulan Sorular | |
|
Similar topics | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |