TANIM
Tatlı ve tuzlu sularda yaşayan balık, istakoz vb. su canlılarının üretilmesi, korunması, avlanması ve değerlendirilmesi çalışmalarında bulunan kişidir.
GÖREVLER
- Su ürünlerinin değerlendirilmesi (işleme, ambalajlama ve pazarlama) ile ilgili işlemleri mühendis denetiminde yürütür,
- Deniz balığı, kabuklular, akvaryum balığı ve genellikle tatlı su balığı üretimine gözetmenlik yapar,
- Balıklardan yumurtalar alarak kuluçkahanede dölleme tekniklerini uygular ve süresi dolduğunda çıkan yavru balıkları bir havuza yerleştirir,
- Su analizleri yapar veya yaptırır,
- Balıkların doğal ve yapay yemlerle beslenmesi çalışmalarını yürütür,
- Balık hastalıklarını teşhis eder, tedavi edilmesini sağlar,
- Havuzların zararlılardan arındırılması ve kullanılabilmesi için gerekli çalışmaları yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Balıkçı teknesi,
- Çeşitli ağlar, kepçe, çizme ve su geçirmez giysiler,
- Su motoru, su tankı, jeneratör, şofben, soğutucu, ısıtıcı,
- Temizlik maddeleri,Su analizi için gerekli araç-gereçler, bilgisayar.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Su ürünleri teknikeri olmak isteyenlerin;
- Fen bilimlerine ilgili ve özellikle biyoloji alanında başarılı,
- Açık havada çalışmaktan ve balık üretmekten hoşlanan,
- Sabırlı ve dikkatli,İnceleme ve araştırmaya meraklı kimseler olmaları beklenir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Su ürünleri teknikerleri; balık, istakoz, kabuklu su ürünleri vb. canlıların yetiştirildiği ve avlandığı tüm ortamlarda, bazen denizlerde çalışırlar. Tatlı sularda üretim için doğal su kaynaklarının bulunduğu ormanlık alanlar uygun olduğundan, işyerleri genellikle kentlerin dışındadır. Özellikle ürünleri işleyen tesislerde çalışma ortamında ıslaklık çevrede ise rahatsız edici koku mevcuttur.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi meslek yüksek okullarının “Su Ürünleri” programında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
- Meslek liselerinin, Su Ürünleri, Su Ürünleri-İşletme, Su Ürünleri- Üretme bölümlerinden mezun olanlar “Su Urünleri” ön lisans programlarına sınavsız olarak girebilirler.
- Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS), “Eşit Ağırlıklı (EA)” puanı almaları koşulu ile sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri takdirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitimin süresi 2 yıldır.
Eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir.
1.Yıl: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil, Kültür Dersleri ile Genel Biyoloji, Su Kimyası, İstatistik, Ekoloji, Limnoloji, İş Güvenliği, Bilgisayar, Su Bitkileri, Su Omurgasızları, Balık Biyolojisi, Balık Sistematiği, Zararlı Su canlıları Su Ürünlerine Giriş, Oşinografi gibi meslek dersleri okutulur.
Ayrıca, 1. yılın sonunda 40 işgünü staj yapılır. Ancak stajın dönemi ve süresi eğitim yerlerine göre farklı da olabilmektedir.
2.Yıl; Su Ürünleri Mevzuatı, İç Su Balık Yetiştiriciliği, Balık Besleme ve Yem Teknolojisi, Balık Hastalıkları, Balık Biyolojisi, Su Kirliliği ve Kontrolü, Plankton Üretimi, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, Deniz Balıkları Yetiştiriciliği, Su Ürünleri Ekonomisi, Av araç ve Avlama Teknolojisi, Projelendirme Tekniği, Akvaryum Balıkları ve Yetiştiriciliği, Bitirme Projesi.
Seçmeli Dersler: Müzoloji, Balıklarda Diagnostik Özellikler, Deniz Meteorolojisi, Deniz Akvaryumları, Ağ Yapım Tekniği, Viral, Beslenmeye bağlı ve Çevresel hastalıklar
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Son yıllarda ülkemizde tatlı su balıkçılığı alanında modern işyerlerinin sayısı çoğalmış olup, buna bağlı olarak istihdam olanakları da genişlemektedir. Su ürünleri teknikerleri; özel sektöre ait su ürünleri üretim ve işleme tesislerinde, akvaryum balığı üretim tesislerinde ve balık çiftliklerinde çalışabildikleri gibi, Tarım Bakanlığı, DSİ, belediye ve üniversitelere bağlı su ürünleri üretim çiftliklerinde çalışabilirler.
Ayrıca çeşitli kredilerden de faydalanarak kendi adlarına işyeri açabilme olanakları da vardır.
Son zamanlarda bu alana bayanların da ilgisinin arttığı, özellikle su ürünleri işleme ve değerlendirme tesislerinde çalışmakta oldukları gözlenmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Su Ürünleri ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları taktirde; Su Ürünleri, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Hayvansal Üretim lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Çeşitli seminer ve fuarlara katılarak mesleki bilgilerini geliştirebilirler.
BENZER MESLEKLER: Su ürünleri teknisyeni, Hayvansal üretimde uzmanlaşmış ziraat mühendisi,
Balıkçılık teknolojisi mühendisi, Balıkçı.