Galatasaray Teknik Direktörü Frank Rijkaard Galatasaray Televizyonu'nda yayınlanan Avea Kamp Günlüğü programı’na konuk oldu. Takımla ve yeni sezonla ilgili merak edilenleri dile getiren başarılı çalıştırıcı, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
- İstanbul Almanya ve Hollanda yaklaşık 20 gündür takım antrenman halinde, genel bir değerlendirme alabilir miyiz?
İyi çalışıyoruz. Herşey iyi gidiyor. Çok çalışıyoruz. Çalışmalardan gayet memnunum.
- Futbolcular istediği tempoyu yakaladı mı?
Şu an için beklenilen seviyeyi yakaladığımızı söyleyemem.3-4 haftadır çalışıyoruz. Tamamıyla hazır olduğumuzu söyleyemem.
-Gelecek hafta Tobol maçına kadar takım hazır olacak mı?
Onun için çalışıyoruz. Hazır olacağımızı düşünüyorum o vakte kadar. Başka bir seçeneğimiz yok
- Galatasaraylı oyuncuların kapasitesi ve takımın tekniği, Sayın Rijkaard’ın öngördüğü sistem olan 4-3-3’e uygun mu?
Bütün maçları bu sistemle oynadık ve sıkıntı yaşamadık bundan sonra yaşayacağımızı düşünmüyorum.
- Hazırlık maçları hakkında ne düşünüyor? 3 maçın genel değerlendirmesine bakıldığında Sayın Rijkaard neler düşünüyor?
Özellikle son 2 maçtan gayet memnunum. Zor maçlardan ikisini atlattık. Hazırlık kampında yapılabilecek zor maçlardan ikisiydi. Özellikle Mısır takımı ve Fas takımı. Ciddi rakiplerle oynadık. Taktiksel olarak sıkıntı yaşamadığımızı düşünüyorum. Çok sıkı çalışıyoruz.
- Hazırlık maçlarında gol yemedi pozisyon vermedi Galatasaray bu konuda ne düşünüyor? Bu maçlarda gözlemlediği eksikler nelerdi?
Fazla eksiklerden söz etmeye gerek yok. Çünkü 2 maç da bizim lehimize. Gol bile yemedik. Kendi eksiklerimizi aramızda çözeceğiz. Fazla birşey söylemek istemiyorum. Çok iyi çalıstık.
-Ofansif anlamda az pozisyon ürettiğini düşünüyor mu? Yoksa maçın gidişatından mı kaynaklanıyor?
En azından bu zaman için böyle bir sonuca varmamamız lazım çünkü genç bir kadroyla maçlara çıktık. Milli takım oyuncularına ayrı bir program uyguladık. Eksiklerimiz tamamlandığında bu tür konusma yapabiliriz. Şu an takımdan memnunum.
-Geniş kadroyla çalısmanın artıları eksileri neler?
Bu kadar kalabalık grubun getirdiği en büyük avantaj A takımla antrenman yapma sansı buldular biz de onları görme sansı bulduk. En büyük avantaj bu.
-İdeal kadroda kaç futbolcu var kafasında?
Kafamdan geçen sayı 25. Ama şu anda gençlerin performansını da gördüm. İhtiyaç olarak kimleri alacağımı da gördüm ama ideal sayı 25.
-Keita hakkında neler söyleyecek?
Çok iyi oyuncu ofansif anlamda. Hem forvet, hem sağ açık olarak oynuyor. Artısı olacaktır takımda.
-İstediği oyuncu muydu kendisi?
Tabi ki ihtiyacımız olan bir pozisyondu. Tecrübeli bir oyuncu. Tamam genç oyuncularımız var ama takımımızın tecrübeli oyuncuya da ihtiyacı vardı.
-25 oyuncu dedi kendisi. Genç oyuncular da yer alacak mı burada?
Şu anda tam karar vermedim bekleyip görmemiz lazım.
- Barcelona’nın başındayken Rüştü’yü bırakıp kaleye Valdez’i aldı. Gençlere önem veriyor. Ne söyleyecek kendisi?
Rüştü gerçekten çok iyi bir kaleci. İnsan olarak da iyi biri. Valdes’in avantajı diliydi. Bu durum Valdez’i öne çıkarttı. Rüştü de çok çok iyi bir kaleci.
-Gençlerin forma sansı ne kadar Galatasaray’da?
Genç oyuncular tabii ki takım için önemli. Kariyerimde bu tip şeyler oldu ama önemli olan futbolcunun performansı ve takımın ihtiyacı.
-Altyapıyla ilgili çalısmaları olacak mı?
A takım benim odaklandığım nokta. Galatasaray’ın genç oyuncuları da iyi. İlerde tabi ki gençler için çok iyi şeyler olacaktır.
-Şu anda Sayın Rijkaard’ın transfer istiyor mu?
Şu anda tam kapandı diye yorum yapamam. Bu konuda yetkisi olanlar çalışmalarını sürdürüyorlar.
-Mevki saptaması var mı öncelikli olarak?
Benim felsefem bu tür konuları basınla paylaşmamam üzerinedir. Bu konuyu paylaşmak yersiz çünkü oyuncularımın çalısması çok iyi. Bu tür konular takımın içinde kalması gereken konular.
- Kendisinin öncelikli ve genel hedefi nedir?
Öncelikli amacım mutlaka iyi bir futbol seyrettirmek taraftara. Onun haricinde her türlü başarıya talibiz.
- Total futboldan biraz bahseder mi?
Cruyff ve diğer arkadaslarından etkilendim. Cruyff dünya futbolunun öncüsü olan kişi. Onlardan etkilendim.
-Teknik ekiple ilgili birlikteliği nasıl?
Çok iyi bir uyumla çalsııyoruz. Nesskens ile daha önce de çalıstık. Roca ile de aynı şekilde. Onlarla çalışmak çok iyi.
-Lincoln hakkında ne söyleyecek?
Birşey söyleyemeyeceğim. Çünkü hiç görmedim kendisini. Ama geçen yıldan maçlarını izlediğimde kaliteli bir futbolcu olduğunu gördüm. Takıma katılmaması da bence utanç verici.
-Tobol nasıl bir ekip kendisine göre?
Çok organize ve sistemli bir ekip. Özellikle takım olarak oynayan bir ekip. Bireysel oyuncuları da var. Mutlaka kendi liglerinde, bizim gibi zor takımlarla oynamıyorlar ama dikkat etmemiz gerekir.
-Liglerinin başlaması Galatasaray için dezavantaj mı?
Gözümüzde çok büyütmememiz gereken birşey. Galatasaray gibi bir takımın oraya gitmesi onlar için büyük birşey. Çok da çekinmememiz gerekir.
-Uzun bir yolculuk da olacak
Mecbur gideceğiz yapacak birşey yok.
- Yeni statüsü hakkında neler söyleyecek? Avrupa Ligi hakkında; Galatasaray’ın şansı nedir bu turnuvada?
Bu turnuvada çok fazla iyi takım olacak. Uzun bir yol var önümüzde. Sonuçta gruplara kalmamız lazım. Şansımızı zorlayacağız ve gidebileceğimiz kadar gideceğiz.
- Gruplarda artık ev ve deplasman maçları olacak. Daha adil olduğunu düşünüyor mu?
Bence bu sistem adil bir sistem. Baktığınız zaman daha fazla maç yapacaksınız. Bu da başka bir konu. Geçen seneden daha adil bir sistem.
-Bu sene Türkiye Ligi’ni nasıl görüyor? Hangi takımlar zorlayacak kendisini?
Rakipler mutlaka iyi transfer yapmaya çalısıyor.Herkes çok iyi bir sezon geçirmek için . çalışıyor. Önemli olan bizim çalışmalarımız. Diğer rakipleri değerlendirmemiz yersiz olur.
- Diğer Avrupa Ligleri’ne göre Türkiye Ligi’ni nasıl görüyor?
Çok iyi bir seviyeye sahip Türkiye Ligi. 4-5 takım daha ön planda. Bu takımları sadece Avrupa değil dünya bile tanıyor diyebilirim. Diğer takımların da bu seviyeye gelebileceğini düşünüyorum. Bu 4-5 takım herkesle mücadele edebilecek seviyede.
-Türk futbolcuları hakkında ne düşünüyor? Avrupa’da oynayacak seviyede mi?
Türk fubolcusu bunu yapabilecek kapasitede. Zaten bunu yapanlar var. Avrupa’da oynayacak seviyedeler. Almanya’da çok oynayan Türk var. Türk futbolcusu bu kumaşa sahip.
-Galatasaray’ı nasıl buldu geçen yıl?
Bu tip cdleri izlemem çok ilginç oldu ve bana katkısı oldu. İzlediğim oyuncuların çoğunu takımda tuttuk.
- İzlediği cdlere göre öne çıkan oyuncu var mıydı takımda? Geçen yılki başarısızlık ilgili yorumu ne olacak?
Seyrettiğim kadarıyla başarısızlığın en büyük nedeni sakatlıklardı. Milli takıma çok oyuncu vermek de sebep olabilir. Öne çıkan oyuncular hakkında yorum yapamıcam.
-Arda’ya tavsiyesi oldu mu kalması konusunda?
Hayır olmadı.
-Topal ve Servet gibi oyuncuların transfer dedikoduları vardı. Bu konu hakkında düşünceleri neler?
Şu ana kadar hem Topal hem Servet açısından bir gelişme olmadı. Umarım beraber olacağız.
-Gitme hitmalleri konusulan oyuncular için rahatsız oluyor mu?
Bu tür haberler olacaktır tabii.
- Kulübe değer katacak olan oyuncu satılacaktır felsefesi var mıdır kendisinde?
Duruma göre değil. Her durumda olmaz bu düşünce.
-Bir lider olacak mı takımda?
Kadromuzda gayet yetenekli ve kariyerli oyuncular var. Hazırlık maçlarında genelde genç oyuncularla oynadık. Lider veya star olarak belirleyeceğim oyuncu şu an yok. İlerde bu düşüncem olabilir. İlerde bu durumu konuşmak lazım.
-Leverkusen karşılaşması, Tobol maçının son provasını mı olacak yoksa gençlere yine yer verecek mi?
Şu anda kafamdan geçen, Leverkusen maçı için elimdeki tüm oyuncularımı kullanmak istiyorum. Leverkusen maçında as takımı 45 dakika falan oynatacağım çünkü elimizde bulunması lazım A takım oyuncuları.
- Kaptanlıkla ilgili bir düşüncesi var mı? Şu an kaptan Ayhan. Kendisi mi yoksa yönetim mi karar verecek kaptanlık konusunda?
Kaptanı değiştirmeyi düşünmüyorum. Fazla karışmayacağım o konuya. Takım onu kendi seçer.
-Arda da kaptanlık bandını takabilecek herhalde? Geçen ki maçta Ayhan, Servet ve Arda bu bandı taktı.
Takımda kaptanlık seviyesine gelebilecek çok oyuncu var. Mecburen kaptan oyundan çıkınca başkası kaptan oluyor. Takımın güvendiği bir kişi kaptan olacak. Ben bu konuya fazla karışmıyorum.
-Takımda abi olarak söylenen kişi sayısı azaldı. Bu sorun olur mu?
Şu anda öyle bir problem teşkil edeceğini düşünmüyorum. Her futbolcuyla aramız çok iyi. Herhangi bir köprüye ihtiyacımı olacağımı düşünmüyorum.
-Türkiye’de bir müsabaka bitince o maç unutulmuyor. Avrupa’da ilerki maça bakılıyor. Türkler gerçekten çok duygusal. Basında çıkan olumsuz haberlerden etkileniyorlar. Bu konuda Sayın Rijkaard neler söyleyecek?
İyi bi futbolcu kendini mantalite olarak hazırlaması lazım. Kötü bir haber çıktı diye üzülmemesi lazım. Herşeyin sonu çalışmaya dayanıyor. Basın heryerde. Profesyonel futbolcu kendini hazırlaması lazım.
-Rijkaard’ın koyduğu yasaklar var mı futbolcular için?
Kola içmiyoruz kesinlikle. Belirli kurallarımız var ama kesin birşey soyleyemem. İlerde de kurallar olacaktır.
- İstanbul’u nasıl buldu?
İstanbul’u keşfetmek için biraz daha zamana ihtiyacım var. Gezme fırsatım oldu tabi. Arkadaslarım da burayı çok övdü. İleriki zamanda keşfedeceğim. Her şehrin problemi vardır ama bunu değiştiremeyiz.
- Florya Metin Oktay Tesisleri’ni genel anlamda nasıl buldu tesisleri?
Çok iyi tesislerimiz var.çok büyük eksikliğimiz yok. Çalışanlar da çok iyiler. Antrenman sahaları kalacak yerler çok güzel.
- Ali Sami Yen Stadı ve atmosferi hakkında ne düşünüyor?
Henüz göremedim orayı. Bir an önce o günün gelmesini bekliyorum. Tabii futbolculuk zamanında oradaydım. Yanlış hatırlamıyorsam çok gürültülü ve iyi bir taraftarı vardı.
-Galatasaray taraftarına mesajı nedir?
Galatasaray‘da çalısmak benim ve ekibim için büyük bir onur. Taraftara mesajım; çok başarılı olacağız ve başarılı olmak için elimizden geleni yapacağız.
-Herkes Rijkaard Türkiye’ye geldiği için çok sevindi. Neler söyleyecek bunun hakkında?
Bu tip yorumlar bizim gibi insanlara çok büyük sorumluluklar da getiriyor. Fubol artık herkese hitap eden bir spor oldu. Onun dışında başka taraftarların da beni sevmesi çok güzel. Renkler önemli değil. Bize saygı göstermeleri çok güzel.
10.07.2009
Kaynak : Sporx.com